Αυτά θα κάνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με τα 8.5 εκ € που θα πάρει από το ΕΣΠΑ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα πριν από δύο ημέρες είχαμε γράψει για την επιτυχία της πρότασης του δήμου στην αξιολόγηση του Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (δείτε σχετικά εδώ)

Στην συνέντευξη τύπου ο κος Λαμπάκης είπε ότι η πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης κατέκτησε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση, με δεύτερο το Δήμο της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι προσεχώς θα λάβει το ποσό των 8,6 εκ ευρώ, τα οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως “δώρο”, αφού προέρχονται από μία τελείως ανεξάρτητη χρηματοδοτική πηγή, όπως είναι το ΕΣΠΑ, και δεν δεσμεύουν τον Δήμο σε καμία άλλη διεκδίκηση χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προήλθε μετά από συντονισμένες ενέργειες μιας σειράς φορέων που συνεργάστηκαν με το δήμο Αλεξανδρούπολης ενώ ως γνωστόν με τα χρήματα του προγράμματος: θα γίνει ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την “Αργώ” μέχρι τη “στροφή Εγνατία”, ανακατασκευή των αποθηκών του ΟΣΕ στην πλατεία Κύπρου, επέκταση του ποδηλατόδρομου, δημιουργία brandname του Δήμου Αλεξανδρούπολης κα.

Επί της διαδικασίας τώρα, είναι σε εξέλιξη η περίοδος των ενστάσεων από τους άλλους δήμους που θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Τετάρτη. Ο κος Λαμπάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ένσταση από κανέναν δήμο (σ.σ. για το πρόγραμμα ΒΑΑ υπέβαλαν προτάσεις οι πέντε πρωτεύουσες των Νομών της ΠΑΜ-Θ και η Ορεστιάδα), ωστόσο οι πληροφορίες από το Δήμο Κομοτηνής είναι μάλλον διαφορετικές. 

Εν τω μεταξύ ο κος Λαμπάκης είπε ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΒΑΑ και τρίτος δήμος κάτι που έγινε με δικές του προτροπές και ενέργειες και σε συζητήσεις που είχε με τον κο Χρήστο Μέτιο (σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε επί του θέματος με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη). Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και 4ος δήμος.

Όπως και να ‘χει πάντως, το ζήτημα είναι ότι όσοι δήμοι και να ενταχθούν επιπλέον στο πρόγραμμα η χρηματοδότηση των 8.6 εκ του δήμου Αλεξανδρούπολης δεν κινδυνεύει να μειωθεί, οπότε ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί κανονικά.