Ομιλία με τίτλο “Μουσεία, Ιστορία και Εκπαίδευση” στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Το ΕΜΘ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων N. Έβρου σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων N. Έβρου κ. Κόκορη σας προσκαλούν στην ομιλία της κ. Ειρήνης Νάκου, Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Μουσεία, Ιστορία και Εκπαίδευση» την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ώρα 7:00 μ.μ. στο καφέ του Μουσείου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη.
11

Η Ειρήνη Νάκου είναι Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο Μουσειακή και ιστορική εκπαίδευση. Σπούδασε ιστορία – αρχαιολογία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ένα χρόνο σε εργαστήρι γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έλαβε δίπλωμα ξεναγού από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Η διδακτορική διατριβή της στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είχε ως θέμα «Ιστορική σκέψη και μουσειακό περιβάλλον».

Έχει γράψει τρεις μονογραφίες, άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί σε συνεργασία πέντε συλλογικούς τόμους, τέσσερις ελληνικούς και έναν διεθνή. Επίσης, έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και σχολεία και έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό, στη συγγραφή και στην εκπαιδευτική επιμέλεια εκπαιδευτικών βιβλίων και πολύπλευρου έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, μεταξύ άλλων για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Το διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο της, έχει συνάφεια με τους τομείς της σύγχρονης μουσειολογίας, της θεωρίας του υλικού πολιτισμού, της ιστορικής και μουσειακής εκπαίδευσης, και της προφορικής ιστορίας.