400.000 € χρωστάει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε πρόστιμα για τα σκουπίδια!

400.000 € θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα για τους δύο ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν σε Αλεξανδρούπολη και Φέρες.

Οι δύο ΧΑΔΑ έχουν κλείσει μεν, αλλά τα πρόστιμα έχουν πιστωθεί και είναι θέμα χρόνου το Υπουργείο να ζητήσει την καταβολή τους, είπε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στην οποία συζητήθηκε η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΑΜ-Θ (ΠΕΣΔΑ).

Ο κος Λαμπάκης βρέθηκε εκεί ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και κάλεσε τους περιφερειακούς Συμβούλους να ψηφίσουν θετικά στο θέμα της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποβαίνει τελικά εις βάρος των δημοτών, αφού τα πρόστιμα ή/και γενικά τα έξοδα της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς ολοκληρωμένο ΠΕΣΔΑ επιμερίζονται εις βάρος τους εν είδει δημοτικών τελών.

Ο κος Λαμπάκης επικαλέστηκε και την πρόσφατη αύξηση των δημοτικών τελών στην Αλεξανδρούπολη που θα ισχύσει από 1/1/2017 για να καλυφθούν τα έξοδα της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή – το ετήσιο κόστος της μεταφοράς είναι 900.000 €.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης “τα έβαλε” και με τον Δήμαρχο της Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο ο οποίος επέμεινε ότι έπρεπε να ενταχθεί στον Σχεδιασμό και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που έχουν συστήσει οι τέσσερις δήμοι της Ξάνθης και σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό (ΣΔΑΞ). Ο κος Λαμπάκης επέμεινε πώς μία προσπάθεια ένταξης του ΣΜΑΞ στο ΠΕΣΔΑ θα καθυστερήσει πολύ τη διαδικασία έγκρισης του σχεδιασμού και άρα θα επιβαρύνει τους δημότες με υψηλά τέλη.