Μικρή συμμετοχή καταστημάτων της Αλεξανδρούπολη στο Black Friday

Πολύ λίγα ήταν τελικά τα εμπορικά καταστήματα που συμμετείχαν στο “Black Friday” – το αμερικανικό έθιμο της αγοράς που “εφαρμόστηκε” για φέτος την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Το Black Friday είναι μία αμερικανική συνήθεια κατά την οποία την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη τα καταστήματα κάνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις (ακόμη και κάτω του κόστους) για να τονώσουν την καταναλωτική τους κίνηση, αλλά και για να κηρύξουν την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Το “Black Frday” δεν είναι θεσμοθετημένο από κάποια επίσημη ελληνική αρχή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια άρχισε δειλά-δειλά να εφαρμόζεται και στον Ελλάδα κυρίως από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Φέτος ειδικά, το “Black Friday” το είδαμε και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά τελικά -και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)- σε αυτό συμμετείχαν πολύ λίγα καταστήματα και ακόμη δεν έχει φανεί αν είχε θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα στην αγοραστική κίνηση.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ στην έρευνα της για το Black Friday σε 17 ελληνικές πόλεις, διαπίστωσε για την Αλεξανδρούπολη:

-Συμμετοχή πολύ λίγων εμπορικών καταστημάτων (10%), παρακινημένοι από τις διαφημίσεις των μεγάλων αλυσίδων, με εκπτώσεις κυρίως σε συγκεκριμένη κατηγορία εμπορευμάτων.

-Υπήρξε μια σχετική εμπορική κίνηση στην αγορά χωρίς να υπάρχει ακόμα εικόνα αν προσέδωσε και θετική τάση στο τζίρο.

-Δεν υπήρξε οργάνωση κάποια οργάνωση σχετικά με το θεσμό.