Ερώτηση Ρίζου στη Βουλή που αφορά και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Μόλις χθες το “R” αποκάλυψε πως το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου κινδυνεύει με λουκέτο καθώς σε 15 μέρες λήγουν οι συμβάσεις των φυλάκων του και αν δεν ανανεωθούν το Μουσείο δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του (δείτε εδώ).

Σήμερα, ενημερώνουμε ότι ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος έχει συνυπογράψει μαζί με άλλους 49 συναδέλφους του ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού σχετική με τη στελέχωση των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα οι οποίοι είτε δεν λειτουργούν, είτε κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

  1. Προτίθενται να παρατείνουν τις συμβάσεις των εποχιακά εργαζόμενων ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους;
  2. Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την στελέχωση των εν λόγω χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς με μόνιμο προσωπικό;

Μπορεί το Διδυμότειχο να μην αναφέρεται ρητά, ωστόσο είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη βουλευτική ερώτηση αφορά και το Βυζαντινό Μουσείο.

Το συνοδευτικό κείμενο της ερώτησης των 50 βουλευτών έχει ως εξής:

Ιδιαίτερα προβλήματα ανακύπτουν από την έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στους περισσότερους νομούς της χώρας. Μάλιστα,  οι ανησυχίες που εκφράζονται από φορείς αλλά και εργαζόμενους μετά την λήξη των εποχιακών συμβάσεων ημερήσιων φυλάκων και νυχτοφυλάκων, είναι ιδιαίτερα έντονες. Το υπάρχον προσωπικό μόνιμο και εποχιακό που στελεχώνει την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι εξαιρετικά περιορισμένο αριθμητικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Χώρας μας βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις επισκεπτών και παρά το γεγονός ότι πληθώρα τουριστών, μεταξύ των οποίων και επισκέπτες κρουαζιέρας, μαθητές και μεμονωμένοι επισκέπτες συνεχίζουν να τα επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, θα κλείσουν για τους χειμερινούς μήνες πολλές από τις αίθουσές του.

Αντίστοιχα προβλήματα, με κλειστά τμήματα αλλά και μεγάλο κίνδυνο από την ελλιπή φύλαξη, αντιμετωπίζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι. Χώροι ύψιστης πολιτισμικής αξίας που χαρακτηρίζονται από μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στους οποίους το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται για την φύλαξη δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο. Η ανασφάλεια από την μη επαρκή φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και τους πιθανούς κινδύνους εκφράζεται έντονα από τοπικούς φορείς αλλά και τους εργαζόμενους.

Με δεδομένη την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και την προβολή και διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τομέα του τουρισμού.