Εγκαινιάστηκε το Τριεθνές Κοινό Κέντρο Επαφής στη Βουλγαρία

Στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας βρέθηκε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χθες 25/11 για τα εγκαίνια του Τριεθνούς Κέντρου Επαφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε με την πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα τη ασφάλειας και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την παράνομη μετανάστευση, η οποία θεωρείται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης.

“Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, επενδύει σταθερά και διαχρονικά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε ο Υπ ΠΡΟΠΟ στην τελετή των εγκαινίων και εξέφρασε την άποψη ότι το “το Κοινό Κέντρο Επαφής δεν θα αποτελέσει παράδειγμα καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και σημείο αναφοράς για τη διασυνοριακή συνεργασία στην ΕΕ”.

Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια έγιναν στη σκιά της μεγάλης διαμαρτυρίας των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Χάρμανλι της Βουλγαρίας (το οποίο βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και στην τελετή συμμετείχαν ο Τούρκος ομόλογος του κου Τόσκα Σουλεϊμάν Σόιλου και η Βουλγάρα Ρουμιάνα Μπατσάροβα, η οποία όμως τελεί υπό παραίτηση όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση Μπορίσοφ.

Επιπλέον, να θυμίσουμε ότι τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία απειλεί να “απελευθερώσει” 3 εκ πρόσφυγες, αν δεν τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.