Θράκη: Δωρεάν δορυφορική TV για τη μειονότητα

Περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες της Θράκης θα έχουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση σε ελληνικά κανάλια, μετά την απόφαση που υπέγραψε χθές ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Το πρόγραμμα «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης», αφορά σε πολίτες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης και υλοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσια επιχορήγηση, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί.

Το συνολικό κόστος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 3,72 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού(δορυφορικό – τερματικό – «πιάτο» και αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και εξαρτήματα) και, κατά περίπτωση, και την εγκατάσταση. Επίσης, οι πάροχοι δεσμεύονται να παρέχουν στους δικαιούχους δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό, πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε σχετικά: «Το έργο συμβάλλει στην εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, στη μείωση του ψηφιακού φάσματος μεταξύ των Ελλήνων πολιτών στις διάφορες περιοχές της επικράτειας και στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην πληροφόρηση. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του υπουργείου, καθώς οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία – ως συνέπεια αυτών των επιλογών – δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κοινωνικών Δράσεων στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών» το οποίο χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

 

cnn.gr