Reuters: Ετήσια έσοδα 5 δισ. ευρώ έχουν οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανήκουν σε ελληνικά συμφέροντα και μεταφέρονται στη Βουλγαρία για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το Reuters.

Οι επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία έχουν έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου ετησίως και απασχολούν 53.000 άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που βασίζεται σε στοιχεία του 2014.

Οι αριθμοί αυξάνονται καθώς 3.642 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία μέχρι στιγμής το 2016 έναντι 3.262 ολόκληρο το 2015 σύμφωνα με τον αρμόδιο βουλγαρικό οργανισμό που τις καταγράφει.

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές υποψιάζονται ότι αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα του στη Βουλγαρία για να αποφύγουν τους ελληνικούς φόρους ενώ η κύρια δραστηριότητά τους παραμένει στην Ελλάδα.

Επιδιώκουν λοιπόν να προχωρήσουν σε ελέγχους σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές. Οι τελευταίες δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν στα πλαίσια της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικές ιδιοκτησίας στη Βουλγαρία όπου ο φορολογικός συντελεστής για εταιρικά κέρδη είναι 10% έναντι 29% στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17.000 από 2.000 το 2010 σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές.

 

ert.gr