Ζουράρις: Να δημιουργηθούν πολλά τεμένη για τους πρόσφυγες

Υπέρ της δημιουργίας πολλών τεμένων για τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, τάχθηκε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών ο κ. Ζουράρις ανέφερε ότι αυτό δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά.

Ο κ. Ζουράρις, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό North 98 της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι “η Ελλάδα έχει 1700% επιπλέον πρόσφυγες, πάνω από την Τσεχία και την Βουλγαρία”.

Ερωτώμενος για τις σχέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, απάντησε πως αυτές θα είναι πιο άνετες, ενώ για τις σχέσεις του πρώην υπουργού κ. Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου επεσήμανε πως είχαν και οι δύο δίκιο και άδικο.

«Ο Ιερώνυμος δεν έπρεπε να μιλήσει για τον Φίλη όπως αναφέρθηκε και ο Φίλης να επιμείνει στις προτάσεις για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, προτάσεις που είναι κοντά στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμα ότι εξετάζει ήδη την ανασύσταση των βιβλίων της γλώσσας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, λέγοντας πως «έχω ζητήσει από τους δασκάλους και τους καθηγητές να μου στείλουν τι δεν πήγε καλά στην προηγούμενου εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών απάντησε πως η διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας από τα νήπια και τα δημοτικά για την ώρα είναι δύσκολη, ωστόσο εκείνο που επεξεργάζονται είναι η πρόταση του καθηγητή κ. Καζάζη που θα επιτρέπει στη βάση εθελοντικής παρουσίας παιδιών της Α’ και Β’ γυμνασίου και λυκείου να δημιουργηθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών. Στόχος είναι «σε μερικά χρόνια να έχουμε μια βάση 100.000 ανθρώπων που μιλάνε και γράφουν την αρχαία ελληνική», είπε. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το μάθημα δεν θα περιλαμβάνεται στην ύλη της υπόλοιπης διδακτικής διαδικασίας.

Ο κ. Ζουράρις, ο οποίος δηλώνει πως είναι κομμουνιστής, αριστερός και Χριστιανός Ορθόδοξος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τους οποίους κατηγόρησε ότι πιέζουν την κυβέρνηση γιατί θέλουν να γονατίσουν την Ελλάδα αφού δεν έχουν τηρήσει καμιά από τις δεσμεύσεις τους. «Στόχος είναι να μας γονατίσουν, ζητούν λίμπρες αίματος», είπε.

“Τα Θρησκευτικά δεν πρέπει να είναι κατηχητικό”

Ο υφυπουργός, μίλησε και στο Πρακτορείο 104, 9 FM, όπου αναφέρθηκε στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Όπως είπε, συμφωνεί με τον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα, Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία. «Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα σχολεία. Πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Ύμνος, να μη διδάσκεται στα παιδιά».

«Υπάρχουν μερικά βιβλία αδέξια» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Μερικά έχουν φόρτο λεπτομερειών, που κουράζουν τα παιδιά, διδάσκονται όμως από τους θεολόγους στα σχολεία που τα οικονομούν».

 

cnn.gr