Μόνο η δημοτική αρχή ψήφισε την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δ.Σ. – Δείτε γιατί

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών που προανήγγειλε η Δημοτική Αρχή μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και κλήθηκε να επικυρώσει ψηφίζοντας το Σώμα.

Η συζήτηση ξεκίνησε από την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑΝΑ.ΣΑ. Παύλου Μιχαηλίδη ο οποίος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για τη συγκεκριμένη πρόταση, επιχειρώντας να καταρρίψει τα επιχειρήματα πάνω στα οποία βασίζεται. Είπε, λοιπόν, ο κος Μιχαηλίδης ότι ναι μεν τα δημοτικά τέλη αυξάνονται προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μεταφοράς των απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) των Φερών και εν συνεχεία στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Κομοτηνής, ωστόσο αυτή η δαπάνη θα μπορούσε να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με επιβολή προστίμων σε άτομα ή επιχειρήσεις που συστηματικά ρυπαίνουν, αλλά παρόλα αυτά δρουν ανεξέλεγκτοι.

Επιπλέον ο κος Μιχαηλίδης επικαλέστηκε παλαιότερες πολιτικές αποφάσεις με βάση τις οποίες άλλοι Δήμοι έχουν αποφύγει την αύξηση δημοτικών τελών, και σημείωσε ότι η Δράμα που επίσης αύξησε τα τέλη της, έχει πολύ χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη (σ.σ. ο “συντελεστής” τον οποίο επικαλέστηκε ο κος Μιχαηλίδης είναι μία τιμή η οποία πολλαπλασιάζεται με το εμβαδόν της επιχείρησης ή του διαμερίσματος και προκύπτει το ποσό του τέλους. Αυτός ο συντελεστής ορίζεται από το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο και ποικίλει ανάλογα με το αν αφορά βιομηχανική μονάδα, επιχείρηση, κατοικία, αλλά και το εμβαδόν αυτών. Συνολικά μπορεί να υπάρχουν μέχρι επτά διαφορετικοί συντελεστές).

Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η αύξηση των τελών θα εφαρμοστεί μόνο για δυο χρόνια,  δηλαδή για το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο των απορριμμάτων του Δήμου, το οποίο καταργεί την μεταφορά των σκουπιδιών από περιοχή σε περιοχή – η διαχείριση τους θα γίνεται εντός του Δήμου. Ο κος Μιχαηλίδης αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας πώς ακόμη και αν τελικό το σχέδιο ολοκληρωθεί εντός της διετίας, το τέλος θα παραμείνει αυξημένο με άλλες δικαιολογίες όπως π.χ. την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων.

Ακούστε αναλυτικά την τοποθέτηση του κου Μιχαηλίδη:

Απαντώντας σε όλα αυτά ο κος Λαμπάκης επέμεινε κατ’ αρχήν ότι όντως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο των απορριμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Σημείωσε ότι η επιλογή εγκατάστασής του ΣΜΑ στις Φέρες δεν ήταν επιλογή του Δήμου αλλά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (ΔΙΑΑΜΑΘ) που εκπόνησε το σχεδιασμό και τόνισε πολλές φορές ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πολύ μικρή (23 ευρώ το χρόνο για ένα κτίσμα εμβαδού 100 τμ).

Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί η δαπάνη της μεταφοράς των σκουπιδιών είναι η αύξηση των τελών κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου από τον οποίο θα μπορέσει να αφαιρέσει χρήματα και να τα εντάξει στη διαχείριση των απορριμμάτων (είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή η ενέργεια δεν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση).

Δείτε την τοποθέτηση του Δημάρχου:

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο κος Μιχαηλίδης έθιξε και το θέμα των συντελεστών δημοτικών τελών μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Φερών. Για την ακρίβεια ρώτησε για ποιο λόγο ο συντελεστής των Φερών είναι μεγαλύτερος, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση.

Επί της πρότασης της αύξησης των δημοτικών της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά οι παρατάξεις: Δήμος και Δημότες, ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη και Λαϊκή Συσπείρωση. Οι παρατάξεις “Αλλάζουμε τώρα” και “Νέοι Άνθρωποι” απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.