Αποστασιοποιημένος ο Ομπάμα από το Κυπριακό: “Η διαπραγμάτευση αφορά τις δύο πλευρές”

Ερώτηση για το κυπριακό δέχθηκε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπαράκ Ομπάμα κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Η ερώτηση του τέθηκε από τον Μιχάλη Ιγνατίου και γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν συνυπολογίσει κανείς ότι έγινε ανήμερα της “επετείου” της δημιουργίας του ψευδοκράτους, καθώς στις 15 Νοεμβρίου του 1983, ο τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε την κατέχομενη Κύπρο σε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

Στην 33η “επέτειο” ύπαρξης του ψευδοκράτους και με τις συζήτησεις περί λύσης του κυπριακού, ο Αμερικανός Πρόεδρος τρόπον τινά “ένιψε τα χείρας του” λέγοντας πως η διαπραγμάτευση αφορά τις δύο πλευρές, δηλαδή τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η Αμερική έχει εργαστεί πολύ για το ζήτημα διά του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και τόνισε ότι η κοινά αποδεκτή λύση εφόσον εξευρεθεί, θα υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα. Εκτίμησε δε ότι ίσως να υπάρξουν καλά νέα εντός των επόμενων μηνών.

Την παρτίδα προσπάθησε να σώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παρενέβην πυροσβεστικά για να επισημάνει ότι το κυπριακό είναι ένα “διεθνές πρόβλημα” και να πει επίσης ότι το βασικό πρόσχωμα στην εξεύρεση της λύσης είναι η άρνηση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου. Παρόλα αυτά, δήλωσε για άλλη μία φορά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Αναστασιάδη για την επανένωση της Κύπρου.

Οι απαντήσεις των δύο ηγετών στην ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου:

Μπαράκ Ομπάμα: Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων – Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες, οι οποίοι έιναι πραγματικά προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης
Αν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε θα μπορούμε όλοι μας -συμπεριλαμβανομένης και της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκάις, των ΗΠΑ- να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία με τρόπο ώστε να είναι δυνατόν να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές.
Επενδύσαμε πολύ χρόνο, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει προσπαθήσει πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας από την πρόσφατη πρόοδο. Βλέπουμε μία ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες να λυθεί το πρόβλημα.
Εαν βρούμε μία λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία -είναι βέβαιο φυσικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%-, εάν πάντως βρεθεί ένας μηχανισμμός για μία μεταβατική κατάσταση ,από το σημερινό status quo προς μία μελλοντική κατάσταση, -αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές- θα κάνουμε ότ,ι μπορούμε, ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εδώ και 42 χρόνια -όσο είναι η ηλικία μου- και είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζοντας, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε μία συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη
Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο ως πρωθυπουργός φρόντισα να συναντήσω εκτός από την ηγεσία της κυπριακής δημοκρατίας και ΜΚΟ – εκπροσώπους της κυπριακής κοινότητας και νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Διότι εμάς μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολο του να ζήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο, ελεύθερος, σε ένα σύστημα με δημοκρατία, ελευθερία και η Κύπρος επανενωμένη να είναι μέλος της ΕΕ.
Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα ενθαρρύνουμε την προοπτική λύσης. Βρισκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη που το επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις και ταυτόχρονα δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία μονάχα το σκέλος εκείνο που μας αφορά το οποίο είναι οι εγγυήσεις. Διότι από το 1959-60 αυτό το αναχρονιστικό μοντέλο των εγγυήσεων αφορά και την Ελλάδα
Όμως η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που κατέλαβε και κατέχει παράνομα την Κύπρο και θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και ταυτόχρονα θεωρώ ότι καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι η ίδια η συμφωνία, η ίδια προοπτική βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας που θα δώσει μια άλλη δυναμική.
Κι αν αυτό συμβεί πιστέυω ότι θα βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την ευρύτερη περιοχή. Μ’ αυτές τις σκέψεις προχωράμε και πιστεύουμε ότι πράγματι ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι η δική μου η ευθύνη να τον πείσω κε Ιγνατίου.