Ο Γ. Καΐσας χαιρέτισε την παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Στυλιανίδη

Μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις -σε αντίπαλες για την ακρίβεια- όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός είναι η Θράκη. Ο λόγος για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Γιώργο Καΐσα που συναντήθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου που έγινε στην Αθήνα

Ο κος Καΐσας εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής στην παρουσίαση του βιβλίου “Θράκη, το επόμενο βήμα” του κου Στυλιανίδη που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα και απηύθυνε έναν χαιρετισμό με πολλά πολιτικά μηνύματα, αφορμής δοθείσης από το περιεχόμενο του βιβλίου.

Για το ίδιο το βιβλίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “το βιβλίο του έμπειρου πολιτικού και συγγραφέα προτρέπει για Εξωστρέφεια ως αντίδοτο στον απομονωτισμό και την περιχαράκωση, προτρέπει για Ανοιχτή Κοινωνία ως αντίδοτο στον στείρο και καταστροφικό Εθνικισμό των άκρων, αρχές τις οποίες υπηρετούμε με ευλάβεια εμείς της Αριστεράς”  και παρατήρησε τις προτάσεις του κου Στυλιανίδη για αναστροφή της κατάστασης.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του,  ο κος Καΐσας καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της χώρας “χωρίς ακμάζουσα Θράκη”.

Ο χαιρετισμός του κου Καΐσα:

Αγαπητοί φίλοι,
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευτυχή που ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσω την παρουσίαση του νέου πονήματος του επιφανούς Θρακιώτη και συντοπίτη πολιτικού, του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Το βιβλίο “ΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ…” έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε, αμφισβητείται ανοιχτά.
Χρειάστηκαν μόλις 30 χρόνια για να οδηγηθούμε από το γκρέμισμα των τειχών – Βερολίνο 1989 – στην ανέγερση νέων, τόσο φυσικών όσο και νοητών.
Τεράστια μετακίνηση πληθυσμών λόγω συγκρούσεων και φτώχειας, αμφισβήτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών με την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση και πρόσφατα η επικράτηση των απόψεων του απομονωτισμού στην μεγαλύτερη και πιο ανεκτική Δημοκρατία του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν γεγονότα ύψιστης σημασίας που έρχονται να ταρακουνήσουν συθέμελα το παγκόσμιο οικοδόμημα.
Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο επιτακτική η ανάγκη, η χώρα μας να αποτελέσει ένα φάρο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Επιτακτική τόσο για εμάς αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την Ευρώπη μιας και οι δραματικές αλλαγές και ανακατατάξεις στην Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τις αναταραχές και τον διχασμό της Τουρκικής Κοινωνίας, μας καθιστά πλέον ως την χώρα της “πρώτης γραμμής”.
Αυτόν τον ιστορικό ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα δεν μπορεί να τον επιτελέσει με επιτυχία χωρίς μια αναβαθμισμένη και ακμάζουσα Θράκη.
Μια ακμάζουσα και εξωστρεφής Θράκη αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία της χώρας στον νέο της ρόλο.
Ικανή, γιατί η Θράκη τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις που της επιτρέπουν να διαπρέψει στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον.
Αναγκαία διότι χωρίς σταθερή και ακμάζουσα Θράκη δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή και ακμάζουσα Ελλάδα.
Πόσο δε μάλιστα, όταν από την γείτονα ακούγονται σε ρητορικό επίπεδο, φωνές αμφισβήτησης των ίδιων αυτών Συνθηκών που δημιούργησαν τις κρατικές οντότητες της ευρύτερης περιοχής τα τελευταία 100 χρόνια.
Στο πλαίσιο λοιπόν της επίτευξης αυτού του στόχου, μία από τις κορυφαίες στρατηγικές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε είναι και η μετατροπή της Θράκης σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.
Με τις ενεργειακές επενδύσεις και τους αγωγούς φυσικού αερίου, TAP – LNG Αλεξανδρούπολης, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι αγωγοί αρκούν για την ανάταση της Θράκης;
Όχι, αλλά έγινε η αρχή και όπως πολύ σοφά λέγεται η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Σε αυτή λοιπόν την χρονική συγκυρία το σημαντικό αυτό βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρελθόν και τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν το status quo της περιοχής όσο και τα λάθη που έγιναν από την Ελληνική πολιτεία.

Λάθη και παραλήψεις που αν μη τη άλλο, δεν μπορούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που το βιβλίο του έμπειρου πολιτικού και συγγραφέα προτρέπει για Εξωστρέφεια ως αντίδοτο στον απομονωτισμό και την περιχαράκωση,
προτρέπει για Ανοιχτή Κοινωνία ως αντίδοτο στον στείρο και καταστροφικό Εθνικισμό των άκρων, αρχές τις οποίες υπηρετούμε με ευλάβεια εμείς της Αριστεράς.

Ο συγγραφέας όμως δεν αρκείται μόνο στην ιστορική καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά παραθέτει και τις προτάσεις του για την αντιστροφή της κατάστασης.
Δεδομένης τόσο της βαθιάς γνώσης της περιοχής από τον Θρακιώτη Πολιτικό και Συγγραφέα όσο και της μεγάλης του διοικητικής εμπειρίας, το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις μιας επιτυχούς πορείας και πολύ περισσότερο καθίσταται η αφορμή για έντονο προβληματισμό και γόνιμο διάλογο από όλους μας.