Αλλαγές στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού – Μετατρέπεται σε Γραφείο Μεταχείρισης Μετανάστευσης

Μία πληροφορία που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μερικές ημέρες τα μέλη του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού στον Έβρο. Η πληροφορία μάλιστα ήρθε από επίσημα χείλη -από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη – και λέει ότι ότι το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού μετατρέπεται σε Γραφείο Μεταχείρισης Μετανάστευσης. 

Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Τυχερού πρόκειται να συστεγαστεί με το Αστυνομικό Τμήμα του οικισμού, το οποίο επρόκειτο να καταργηθεί, αλλά οι πιέσεις και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των θεσμικών είχαν αλλάξει τελικά την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Και ενώ η συγκεκριμένη απόφαση είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης επισκεπτόμενος τη Θράκη προ δύο ημερών ανακοίνωσε και τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείου προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Κι αυτό γιατί η μετατροπή του ΤΣΦ Τυχερού σε “Γραφείο Μεταχείρισης Μετανάστευσης” σημαίνει συγχώνευση με το Αστυνομικό Τμήμα και όχι συστέγαση. Και οι απορίες – ανησυχίες που γεννώνται έχουν να κάνουν με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λειτουργία του Γραφείου καθώς το Τυχερό και ο Έβρος γενικά είναι “Ζώνη Α” – δηλαδή πρώτη γραμμή στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Από την συνάντηση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, με τον βουλευτή Εβρου της ΝΔ, Αναστάσιο Δημοσχάκη
Από την συνάντηση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, με τον βουλευτή Εβρου της ΝΔ, Αναστάσιο Δημοσχάκη

Το συνδικαλιστικό όργανο των συνοριακών φυλάκων του Έβρου έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές του Νομού και άλλους θεσμικούς προκειμένου να διευκρινιστεί αν τελικά αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την πραγματική λειτουργία του τμήματος ή όχι. Παρόλα αυτά, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποβιβασμό του Τμήματος με άμεσο αντίκτυπο -φυσικά- στην προσπάθεια για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.