Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
[στο τέλος του άρθρου παρατίθενται ηχογραφημένες οι ομιλίες των κυρίων 
Καραμπίνη, Λαμπάκη και Παυλόπουλου]

Με κάθε επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η τελετή που διήρκησε περίπου δύο ώρες (σ.σ. στα “συν” της διοργάνωσης η απόλυτη συνέπεια, τα είχε όλα: χαιρετισμούς, ιστορικές αναλύσεις, επιστημονικές προσεγγίσεις, αλλά και παράπονα και “καρφιά”.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θανάσης Καραμπίνης, μιας και το ΔΠΘ είναι ο ένας εκ των δύο φορέων που συν-ίδρυσαν το Ινστιτούτο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος. Ο Πρύτανης έκανε μία μικρή αναδρομή στην προσπάθεια για την ίδρυση του Ινστιτούτου, εξήρε τη σημασία της ιστορίας της Θράκης, παρατηρώντας την ανάγκη για την ανάδειξη της και έδωσε τη σκυτάλη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη (ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο δεύτερος εταίρος του Ινστιτούτου).

Ο κος Λαμπάκης διευκρίνισε εξ αρχής ότι επρόκειτο να μιλήσει “λίγο πολιτικά” και στη δεκάλεπτη ομιλία του περιέλαβε τον νεοτουρκικό επεκτατισμό, την εξ ανατολών επιχείρηση για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την καπηλεία της Ιστορίας της Θράκης από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους, την εγκατάλειψη και την αποβιομηχάνιση της Θράκης σήμερα, τα υποτιμητικά σχόλια Ζουράρι, τα χρυσωρυχεία που δεν είναι επιθυμητά στην περιοχή και ο κύκλος αυτός κατέληξε στην αδήριτη ανάγκη ύπαρξης του Ινστιτούτου το οποίο φιλοδοξεί να διορθώσει στρεβλώσεις που όχι μόνο άπτονται της Ιστορίας, αλλά εν τέλει έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Και παρά τις πολιτικές προεκτάσεις αυτών των στρεβλώσεων, είπε ο Δήμαρχος, η “Αθήνα” αδιαφορεί συστηματικά και αφήνει τους Θρακιώτες μόνους.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως ενδιαμέσως παρεμβλήθηκαν οι εισηγήσεις τριών καθηγητών, δίνοντας την επιστημονική διάσταση του Ινστιτούτου. Πιο συγκεκριμένα

Ο Καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης ανέπτυξε το θέμα: «Οι Γεωπολιτικές Δυναμικές στην  Ν.Α. Μεσόγειο»

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών  και  Ανθρωπιστικών   Σπουδών  του   Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος  Κ.  Χατζόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Θράκη: Ονομάτων  επίσκεψις»

και ο Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έκανε μία εισήγηση με θέμα: «Ο εδαφικός διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάνης και η νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά του παραδέχτηκε την ύπαρξη του κενού που ήρθε να αναπληρώσει το Ινστιτούτο (δηλαδή την ανυπαρξία ενός φορέα μελέτης της ιστορίας της Θράκης) και συνεχάρη τους εμπνευστές της δημιουργίας του Ινστιτούτου. Καταλήγοντας βέβαια αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ  Ταγήπ Ερντογάν περί “συνόρων της καρδιάς του” υπογραμμίζοντας ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όχι συναισθηματικά γιατί αυτό αντίκειται στους κανόνες του Δικαίου και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των χωρών” (δείτε περισσότερα εδώ) 

Εν τέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε την επιγραφή του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών που στεγάζεται στο ‘Μύλο Μασούρα’ και η τελετή έλαβε τέλος. Μετά το πέρας της, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκτός από όλους τους θεσμικούς του Έβρου, και πολλοί θεσμικοί της Κομοτηνής μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος.

Στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του Ε.Ι.Θ.Μ. βρέθηκε και ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.