(Video) Το Σάββατο εγκαινιάζεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών στην Αλεξανδρούπολη

Στο Μύλο Μασούρα θα στεγάζεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών,  που ιδρύθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου ανήκει στο Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος πίεσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου “στο βαθμό του ενοχλητικού” όπως είπε ο ίδιος ο κος Καραμπίνης στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο, σήμερα στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Κοινός τόπος και των δύο είναι ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα  ο οποίος πρέπει να μελετήσει, να αναδείξει και να διαδώσει την ιστορία της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο κος Καραμπίνης παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει επισταμένη μελέτη στην ιστορική διαδρομή της Θράκης, κάτι όμως που παύει να ισχύει από δω και στο εξής.

Το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών θα δώσει απαντήσεις σε όλους όσοι προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία της Θράκης και να την πλασάρουν ως δική τους, είπε ο κος Λαμπάκης και τόνισε ότι από δω και στο εξής θα υπάρχει έντονη παρουσία του Ινστιτούτου σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις προκειμένου να πάψει η ιστοριο-καπηλεία των Τούρκων και των Βουλγάρων, οι οποία μάλιστα έχουν καταφέρει να πείσουν και μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών ως “το σημαντικότερο γεγονός της έως τώρα θητείας του στη δημαρχία” και ερωτώμενος για το αν η προσπάθεια του θα στηριχθεί και σε κεντρικό επίπεδο είπε: “Εμείς δεν επαιτούμε. Αν η κεντρική κυβέρνηση -και οι εκάστοτε κυβερνήσεις- δεν καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι, θα καλύψουμε το κενό μόνοι μας”.

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Θρακικών Μελετών θα γίνουν το Σάββατο στις 12.00 παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.