Ήρθε στον Έβρο πριν από μερικά χρόνια, υπηρετώντας στο πλευρό του Μητροπολίτη Δαμασκηνού, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο. Ο λόγος για τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Αλαζράι, τον οποίο η τοπική κοινωνία αγάπησε και αγαπάει καθώς παρά τη σύντομη παρουσία του στην περιοχή άφησε έντονα “ενθύμια”. Σήμερα ζει στην Αμερική και διακονεί στο Βικαριάτο των Ιορδανικών και Παλαιστινιακών Ορθοδόξων Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Αυτές τις ημέρες επισκέπτεται για λίγο το Διδυμότειχο και με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών διακονίας του στο Βικαριάτο των Ιορδανικών και Παλαιστινιακών Ορθοδόξων Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μιλησε στο “R” για την εμπειρία του.
Πως είναι η σημερινή ορθοδοξία στην Αμερική;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική δεν είναι κάτι το καινούριο, ήδη βρίσκεται εκεί από το 18 ο αιώνα από μετανάστες από παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες (Έλληνες, Άραβες, Ρώσους κλπ). Δεν είναι όπως μία από τις πολλές προτεσταντικές ομολογίες και γι αυτό με πολύ ήσυχο τρόπο προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου στους Αμερικανούς και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να το πετυχαίνει, μιας και πλέον άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ρίζες από παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες ή ακόμη και εντελώς άθεοι γίνονται ορθόδοξοι. Η Ορθόδοξη Εκκλησία με την αρχαία και αποστολική παράδοση της προσελκύει τους μη ορθόδοξους να την γνωρίσουν και τελικά οι περισσότεροι από αυτούς να γίνουν μέλη της. Θα σας πω από την μικρή εμπειρία μου πως γνωρίζω αρκετούς μη ορθόδοξους που έχουν κατηχηθεί και προσέλθει στην Ορθοδοξία. Πέρα από τους μη ορθόδοξους η Εκκλησία έχει μέριμνα για τους ήδη ορθόδοξους ώστε να παραμείνουν μέσα στην Ορθοδοξία και έτσι πέρα από το ότι διασώζουν την ορθόδοξη ταυτότητά τους, διασώζουν και τις εθνικές τους ρίζες.
Πως κυλάει το έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου;
Ο σοφός Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος είναι μία προσωπικότητα στην αμερικανική κοινωνία και λόγω της σοφίας του, της πραότητας του και της βαθειάς πνευματικότητας του σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια και ότι είναι ένας άνθρωπος του καιρού του, έχει κερδίσει τον σεβασμό από όλη την αμερικανική κοινωνία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτόν κάλεσαν και τα δυο μεγάλα κόμματα, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, να ευλογήσει τις εργασίες των συνεδρίων τους πριν τις εκλογές. Πέρα από την θεσμική του θέση μιας και αυτός ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκπροσωπεί όλους τους ορθοδόξους στην Αμερική, επαναλαμβάνω πως ο χαρακτήρας του είναι αυτό που τον έχει κάνει να είναι πραγματικά ένα οικείο πρόσωπο της αμερικανικής κοινωνίας. Η Αρχιεπισκοπή με την καθοδήγησή του πραγματικά μεγαλουργεί… Θα σας αναφέρω πολύ ενδεικτικά τον όλο ένα αυξανόμενο αριθμό των ενοριών και των μονών.
Πως αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική τις προκλήσεις τις εποχής;
Η Αμερική είναι η χώρα της πληροφορίας, της τεχνολογίας, είναι αυτό που λέμε «το αμερικάνικο όνειρο», έτσι και η ορθοδοξία δεν μπορεί να μείνει πίσω. Τι εννοώ, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα αυτού του κόσμου για να μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου, χωρίς όμως να απορροφάται από αυτή την εντελώς κοσμική κοινωνία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι άλλο. Η Εκκλησία συμπορεύεται με τον κόσμο στις υψηλές ταχύτητές του χωρίς να χάνει τον δρόμο της και να αλλοιώνεται η ουσία της.
Πόσες είναι οι ενορίες του Βικαριάτου των Ιορδανικό- παλαιστινιακών ορθοδόξων κοινοτήτων και ο αριθμός των πιστών;
Ο αριθμός των ιορδανικών-παλαιστινιακών ορθοδόξων ενοριών που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι σήμερα 15 και 5 ακόμη υπό ίδρυση. Επίσης σε πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες ενορίες ή κοινότητες αραβοφώνων συντρέχουν ιερείς για να θεραπεύσουν τις ποιμαντικές ανάγκες των εκεί πιστών. Ο αριθμών των πιστών υπολογίζεται σε 50-60.000 ορθόδοξοι ιορδανικής και παλαιστινιακής καταγωγής, όμως επειδή δεν υπάρχουν παντού οργανωμένες κοινότητες πιθανώς να είναι και περισσότεροι.
Ποιο είναι το έργο σας αυτά τα δύο χρόνια που διακονείτε αυτές τις κοινότητες;
Προσπάθησα αυτά τα 2 χρόνια να οργανώσω τις ενορίες, να εκδώσουμε νέα λειτουργικά βιβλία, να επισκευάσουμε τους ναούς ή και να αγοράσουμε καινούριους ναούς όπου ήταν δυνατόν. Έγιναν προσπάθειες επιμόρφωσης των κληρικών. Οργανώθηκαν Συνέδρια πνευματικού χαρακτήρα και κυρίως επισκέφτηκα και λειτούργησα σε όλες τις κοινότητες για να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους και να δω ποιες οι ανάγκες τους τόσο οι πνευματικές όσο και οι υλικές. Και μιας και με ρωτήσατε, τώρα, στις 20 Νοεμβρίου έχουμε πάλι μια μεγάλη εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, όπου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Πατριάρχη μας και γενικότερα για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Τέλος εύχομαι και προσεύχομαι να είναι πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία ο φάρος που θα καθοδηγεί τους ανθρώπους στο λιμάνι της Σωτηρίας δηλαδή τον Χριστό.