Η διασύνδεση των δύο λιμανιών των πόλεων Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης είναι το κομβικό σημείο στο οποίο επιδιώκουν συνεργασία οι δύο Δήμοι. Αυτό προέκυψε τουλάχιστον από την ημερίδα που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες των δύο Δήμων με επικεφαλής τους Δημάρχους Ντιμιτάρ Νικόλοβ και Βαγγέλη Λαμπάκη.
Οι Δήμοι Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης είναι αδελφοποιημένοι και αυτή η συνάντηση ήταν η τέταρτη κατά σειρά. Συμμετέχοντας οι πρόεδροι των δύο Οργανισμών Λιμένων διαπίστωσαν την άμεση ανάγκη διασύνδεσης των λιμανιών που διοικούν προκείμενου να προκύψουν οφέλη και για τις δύο πλευρές. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας “η συνεργασία αυτή είναι αναγκαστικό να προχωρήσει” και θα επισφραγιστεί με υπογραφή σχετικού μνημονίου επί βουλγαρικού εδάφους που θα γίνει άμεσα.
Οι τομείς που μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες τα δύο λιμάνια είναι ο τουρισμός μέσω της κρουαζιέρας με προώθηση κρουαζιερόπλοιων από το ένα λιμάνι προς το άλλο και αντίστροφα, οι μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας παράκαμψης του στενού των Δαρδανελλίων που θα προσδώσει οφέλη και στις δύο περιοχές (Ελλάδα και Βουλγαρία).
Οι Δήμαρχοι με τη σειρά τους επεσήμαναν την ανάγκη επέκτασης της μεταξύ τους συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο και τόσο ο κος Ντιμιτάρ Νικόλοβ, όσο και ο κος Βαγγέλης Λαμπάκης πρότειναν την άσκηση πιέσεων προς τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Η εμπορική ανάπτυξη και διασύνδεση των δύο περιοχών θεωρείται δεδομένη είπαν οι Δήμαρχοι, ενώ ο κος Λαμπάκης σημείωσε ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία ο ομόλογος του τον σύστησε σε Κινέζους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την περιοχή των Βαλκανίων. Τη δήλωση αυτή την έκανε ερωτώμενος αν η δημιουργία της βουλγαρικης Ζώνης Ελευθερου Εμπορίου στα σύνορα με την Ελλάδα, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών προς το χειρότερο. Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Έτερος τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων είναι τα Πανεπιστήμια και αυτό διαπιστώθηκε σήμερα κατόπιν μίας παρουσίασης που έκανε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημητρίου. Η παρουσίαση του κου Δημητρίου είχε να κάνει με την ηλεκτροκίνηση του σιδηρόδρομου και εξ αυτής της αφορμής πρότεινε την δημιουργία ενός Ινστιτούτου ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών – πρόταση που έγινε δεκτή εκατέρωθεν και θα εξεταστεί προς υλοποίηση.
Στο τομέα του τουρισμού, ο οποίος είναι ήδη αναπτυγμένος μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε η από κοινού δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος και σε αυτή την προσπάθεια θα αναζητηθούν και τρόποι/εργαλεία χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλα αυτά ειπώθηκαν στην επίσημη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά το πέρας της ημερίδας η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν επιθυμίας των Βούλγαρων, όπως είπε ο κος Λαμπάκης. Ωστόσο, διακινείται η πληροφορία ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών – για την ακρίβεια προτάθηκε η δρομολόγηση αεροπορικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Αγίας Πετρούπολης με ενδιάμεσο σταθμό το Μπουργκάς. Αυτή η συζήτηση ίσως δικαιολογεί και τη συμμετοχή στην ημερίδα του κου Κώστα Γκαμπαερίδη, που είναι Ειδικός Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης για θέματα ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.
Οι δηλώσεις των Δημάρχων
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης όπως και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης με τους αντίστοιχους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία καθώς και τουριστικοί πράκτορες. Από τους ξενοδόχους δε, τέθηκε για άλλη μία φορά το θέμα της ελεύθερης διάβασης τουριστικών λεωφορείων από το μεθοριακό σταθμό Νυμφαία – Μακάζα.
Η συνάντηση θα επαναληφθεί σύντομα στο Μπουργκάς (δεν ορίστηκε ημερομηνία) και σε αυτήν θα υπογραφούν δύο Μνημόνια Συνεργασίας: μεταξύ των Δήμων και μεταξύ των Λιμανιών. Όπως ενημέρωσαν οι Δήμαρχοι από αυριο ξεκινά η μεταξύ τους ανταλλαγή στοιχείων προκειμένου να συνταχθούν τα Μνημόνια και να υπογραφούν στη Βουλγαρία.