Η Βουλγαρία προσφέρει γη και ύδωρ στην Κίνα και δημιουργεί Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου

Γη και ύδωρ στην κυριολεξία προσφέρει η Βουλγαρία στην… μακρινή Κίνα προκειμένου να την πείσει να επενδύσει στο έδαφός της. Η Βουλγαρία είναι μέρος της “Συμφωνίας των 16″ που υπέγραψε η Κίνα με 16 χώρες της Νότιας Ευρώπης με εμπορικό ενδιαφέρον, ωστόσο -και αό ό,τι φαίνεται- θέλει να κερδίσει την πρωτιά στης προτιμήσεις των Κινέζων.

Η Συμφωνία της Κίνας με τις 16 Ευρωπαϊκές χώρες -που είναι ως επί το πλείστον βαλκανικές- υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2015, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε μέσα στο ίδιο πλαίσιο μία υπό-συμφωνία με τη Βουλγαρία αναφορικά με επενδύσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον αγροτικό τομέα.

Με αφορμή αυτή τη νέα συμφωνία η Βουλγαρία επανέφερε στο προσκήνιο την πρόθεσή της να δημιουργήσει Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στη Θράκη (σ.σ. όπου “Θράκη”, οι Βούλγαροι εννοούν το τμήμα της Θράκης που βρίσκεται στο έδαφός τους και ο ορίζουν από τα νότια σύνορά τους με την Ελλάδα και την Τουρκία, μέχρι τη Φιλιππούπολη).

Η Βουλγαρία λοιπόν στην προσπάθεια της να πείσει την Κίνα να επενδύσει στο έδαφός της είναι έτοιμη να επαναχαράξει ως και το Δρόμο του Μεταξιού (!), ενώ αναφερόμενη στο σιδηροδρομικό της δίκτυο κάνει λόγο για το μοναδικό ευρασιατικό σιδηρόδρομο (και δυστυχώς έχει δίκιο, αφού η ελληνοτουρκική σιδηροδρομική γραμμή έχει από καιρό καταργηθεί) και το καλύτερο όλων είναι ότι πλασάρει τον εαυτό της ως τη φθηνότερη Βαλκανική χώρα. 

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ της γείτονος, αναφέρουν ότι η Βουλγαρία είναι η φθηνότερη χώρα στα Βαλκάνια αναφορικά με την αγορά ή/και την ενοικίαση γης, εγκαταστάσεων/αποθηκών κα και γραφείωνι περνάει και σε συγκρίσεις αναφέροντας ότι η Σερβία είναι περίπου 15% ακριβότερη, η Ρουμανία 10% και η Ελλάδα 50%! Επιπλέον αυτοπροσδιορίζεται ως φορολογικός παράδεισος και όσο για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, αυτή ορίζεται από τα νότια σύνορά της μέχρι και τη Φιλιππούπολη, με επίκεντρο την περιοχή Κάρλοβο.

με πληροφορίες από το bnr.bg και το standartnews.com