75.000 ευρώ θα δώσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τον τάφο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που για πρώτη φορά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της Θρακικής γης. Ο λόγος φυσικά για τον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης στον Έβρο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Η ανασκαφή έδειξε ότι στον τάφο ήταν θαμμένοι τρεις άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι είχαν αποτεφρωθεί. Επιπλέον, στον τάφο βρίσκονται θαμμένες οι άμαξες που μετέφεραν εκεί τους νεκρούς, μαζί με τα υποζύγια τους, όπως επίσης και ακόμη πέντε άλογα. Επιπλέον σε πολύ καλή κατάσταση εντοπίστηκαν και τα κτερίσματα των νεκρών και ο τάφος χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι νεκροί του τάφου ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες της εποχής οι οποίοι θάφτηκαν εντός των κτημάτων τους και όχι σε κοινόχρηστα νεκροταφεία της εποχής. Όπως και να ΄χει πάντως, η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν ο τάφος και το περιεχόμενό του όχι μόνο δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την εποχή, αλλά αποτελούν και “μουσειακά” εκθέματα υψηλού ενδιαφέροντος.

Μόνο που… στην περιοχή δεν υπάρχει Μουσείο! Παρά τις όποιες προσπάθειες και εκκλήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς ο τύμβος της Δοξιπάρας παραμένει εκτεθείμενος και έρμαιο των καιρικών συνθηκών και όχι μόνο.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ αναμένεται να εγκριθεί ένα ποσό της τάξης των 75.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για την κατασκευή μουσείου στην περιοχή και εν συνεχεία να αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κατασκευής του.

Προς το παρόν πάντως -και άγνωστο για πόσο ακόμη- τα υψίστης σημασίας ευρήματα παραμένουν “απροστάτευτα” και η όποια προστασία τους παρέχεται από τις επίπονες προσπάθειες των αρχαιολόγων. Οι αρχαιολόγοι πάντως επιθυμούν να ανασκάψουν και την ευρύτερη περιοχή του τάφου, όμως προς το παρόν αυτό δεν είναι οικονομικώς εφικτό.

Αν πάντως αναρωτιέται κανείς για το αν θα είχε επισκεψιμότητα ένα Μουσείο στην περιοχή αξίζει να ξέρει το εξής: Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο τάφος μπορεί να είναι επισκέψιμος από το κοινό -εστω και σε αυτή την κατασταση- έχουν περάσει από το σημείο περίπου 20.000 άτομα!