Δήμος Ορεστιάδας: Μήλο της έριδος στο Δ.Σ. η διαδημοτική επιχείρηση αμμοληψιών του Άρδα

Η διαδημοτική επιχείρηση αμμοληψιών του Άρδα απασχόλησε για άλλη μία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο της Ορεστιάδας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Η συζήτηση ξεκίνησε από την εισήγηση του Δημάρχου περί παραχώρησης από παραχώρησης από το Δήμο του δικαιώματος αμμοληψίας από αδειοδοτημένες θέσεις του ποταμού Άρδα στη “διαδημοτική επιχείρηση αξιοποίησης και ανάδειξης του ποταμού Άρδα” για πέντε χρόνια.

Τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης πήραν αρνητική θέση επί της εισήγησης καταψηφίζοντάς την, ενώ ο Βαλάντης Παντσίδης της παράταξης “Είναι στο χέρι μας” ψήφισε “παρών”.

Βασικό επιχείρημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την αρνητική ψήφο ήταν το γεγονός πως θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης διαδημοτικής επιχείρησης και ότι οι διαχείριση του Άρδα και των αμμοληψιών συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνονται απ’ ευθείας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς τη διαμεσολάβηση διαδημοτικών επιχειρήσεων.

Ειπώθηκε δε τόσο από τον κο Μαρασλή, όσο και από την κα Γκουγκουσκίδου καθως και από τον κο Γκατζίδη ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης διαδημοτικής επιχείρησης κινεί υποψίες για τον τρόπο λειτουργίας της καθώς εν τοις πράγμασι δεν υφίσταται λόγος ύπαρξης. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη διαδημοτική επιχείρηση είχε συσταθεί προ του “Καλλικράτη” προκειμένου οι τότε παράρδιοι Δήμοι να διαχειρίζονται από κοινού τον Άρδα, όμως τώρα πια όλοι αυτοί οι Δήμοι συναποτελούν τον ενιαίο Δήμο Ορεστιάδας.

Επιχειρώντας να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί αδιαφανούς λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας παρέπεμψε στους ισολογισμούς της που είναι αναρτημένοι στη “Διαύγεια”, προέτρεψε όποιον έχει στοιχεία για “ατασθαλίες” να τα θέσει υποψιν του ΔΣ, ωστόσο δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί αυτόνομα και δεν καταργείται (και εν συνεχεία οι αρμοδιότητες της να περάσουν στο Δήμο Ορεστιάδας). Η κα Γκουγκουσκίδου παρατήρησε δε ότι ο Βασίλης Μαυρίδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση τασσόταν υπέρ της κατάργησης της επιχείρησης, όμως άμα τη αναλήψη της δημαρχείας άλλαξε στάση.

Η πρόταση του Δημάρχου, τελικώς “πέρασε” με τις ψήφους της δικής του παράταξης ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκε από Σύμβουλο της Αντιπολίτευσης ότι οι αμμοληψίες έχουν προκαλέσει βλάβες σε συγκεκριμένους οικισμούς, που θα πρέπει να λάβουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ ο κος Μαυρίδης πρότεινε και τη διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων σε συγκεκριμένους οικισμούς επί του θέματος των αμμοληψιών.

Επιπλέον τέθηκε και θέμα συνολικής διαχείρισης του ποταμού Άρδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει επιβληθεί στη διαδημοτική επιχείρηση πρόστιμο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων κατά την αμμοληψία, όμως, παρά το πρόστιμο, εξακολουθεί να γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.