Αλβανική πρόκληση: Διάλεξαν την 28η Οκτωβρίου για να διώξουν τους Έλληνες της Χειμάρρας και να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους

Μια προκλητική ενέργεια της Αλβανίας που συντάσσεται απόλυτα στην προκλητική γραμμή Ερντογάν και Τουρκίας έναντι της χώρας μας και συνεχως κλιμακώνει τις προκλήσεις της, πότε με τα περί “Τσαμουριάς”, πότε με την επιθετικότητα έναντι των ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Οι Αλβανοί διάλεξαν την ημέρα που πλήρωσαν την συμμαχία τους με τον άξονα και τον φασισμό, την 28η Οκτωβρίου, για να επιδόσουν ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας με την απαίτηση εντός 5 ημερών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ώστε αυτά να κατεδαφιστούν. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες προκλητικές ενέργειες σε ιερούς ναούς κλπ. κλπ. από μία χώρα που σχεδόν ο μισός της πληθυσμός τρέφεται και αναπτύσσεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας…

Για τη νέα άκρως προκλητική και επιθετική ενέργεια της Αλβανίας ακολούθησε έντονη αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:

“Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας”.

 

thepressroom.gr