Με τη νέα χρονιά κομμένα και ο καφές και το τσιγάρο – Δείτε γιατί

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται στις τιμές των τσιγάρων (και κυρίως των στριφτών) μέσα στο 2017, φαίνεται ότι και η έτερη αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων θα ακριβύνει σημαντικά. Κι αυτό γιατί από 01/01 του επόμενου έτους, επιβάλλεται νέα φορολογική πολιτική στον καφέ η οποία θα βάλει ένα καπέλο της τάξης των 2 € / κιλό στην τιμή του εισαγόμενου ωμού καφέ.

Το νέο αυτό μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις καθώς θα πλήξει το πλέον ευρύτερα καταναλισκόμενο είδος καφέ που είναι ο ελληνικός. Ο ελληνικός καφές προτιμάται από το 42% των Ελλήνων και είναι από τα λίγα είδη καφέ που εισάγονται στην Ελλάδα ως πρώτη ύλη. Τα περισσότερα είδη καφέ (nes, espresso, φίλτρου κ.α.) εισάγονται ως τελικά προϊόντα συνεπώς η εισαγωγή τους δεν επιβαρύνεται φορολογικά.

Με την εισαγωγή καφέ στην Ελλάδα ασχολούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωπες και με το λουκέτο, εφόσον τελικά το μέτρο εφαρμοστεί καθώς υφίστανται διπλή ζημία: α) Λόγω των δεδομένων των τελευταίων ετών, συνήθως προπληρώνουν τις παραγγελίες τους -και με την επιβολή του φόρου η προκαταβολή θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη- και β) από την εισαγωγή μέχρι το τελικό προϊόν το βάρος του καφέ μπορεί να μειωθεί έως και 30%, οπότε είναι εύκολο να κάνει κανείς τα μαθηματικά.

Ακόμη όμως και να απορροφήσουν την αύξηση του φόρου, αναγκαστικά θα την μετακυλήσουν στην τελική τιμή του προϊόντος και επαγωγικά αυτή η αύξηση θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τα σημεία πώλησης καφέ – με απλά λόγια, θα ακριβύνει ο ελληνικός καφές και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα η επιβολή του φόρου θα επηρεάσει και την εξαγωγή καβουρδισμένου καφέ από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, αφού το τελικό προϊόν θα καταστεί ακριβότερο σε σχέση με τα ομοειδή του άλλων χωρών και άρα μη ανταγωνίσιμο.

Το θέμα της επιβολής φόρου στον ωμό καφέ φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 43 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Εβρίτης Αναστάσιος Δημοσχάκης. Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να μάθουν από την Κυβέρνηση αν έχει σκοπό να επανεξετάσει τη φορολογία του ωμού καφέ προκειμένου να καταστεί δικαιότερη και αναλογικότερη σε σχέση με τα άλλα είδη καφέ.

Ειρήσθω εν παρόδω, ας δούμε πόσο και τι καφέ πίνουν οι Έλληνες στο παρακάτω infographic

coffee