Ο Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σε Καλπάκι και Ξάνθη

«ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Σήμερα στη Θράκη, στην πόλη της Ξάνθης και χθες βράδυ στην Ήπειρο, στο Καλπάκι, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στο Καλπάκι παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων και στη συνέχεια παρακολούθησε μια εξαιρετική αναπαράσταση της μάχης, που είχε συνδυαστεί με την προβολή σε γιγαντοοθόνες σπάνιου αρχειακού υλικού από το έπος του ’40.

Στην Ξάνθη, σήμερα, παρέστη στη Δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων και στη συνέχεια παρακολούθησε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν Οργανώσεις και φορείς της περιοχής.

%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b9%ce%ba2

Στην Ξάνθη έκανε την εξής δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ:

«Χθες το βράδυ στο Καλπάκι, τιμήθηκε ο Αγώνας μίας χούφτας Ελλήνων, που μετά από σκληρές μάχες 6 ημερών έτρεψαν σε φυγή τις πιο επίλεκτες δυνάμεις του Μουσολίνι.

Η νίκη δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα της ενότητας των Ελλήνων που σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, πάντα αποφέρει αυτά τα υπερήφανα αποτελέσματα.

Είναι  παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι μας, πολιτικοί και λαός, σήμερα που η Πατρίδα βιώνει μία πολλαπλή κρίση πάνω από 6 χρόνια, την ώρα, όμως, που είμαστε πολύ κοντά στο τέλος της δοκιμασίας και στην έξοδο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Οι εκδηλώσεις γενικότερα και η παρέλαση ειδικότερα εδώ στην Ξάνθη, δεν είναι απλά μία υπενθύμιση ότι οι Έλληνες τιμούν την ιστορία τους και υπενθυμίζουν την απαράβατη διάθεσή τους να υπερασπίζονται τις αξίες που έχουν να κάνουν με την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Πατρίδας τους.

Ειδικότερα αυτά τα θέματα αποτελούν καθημερινές διεργασίες μέσα στην ψυχή, στην καρδιά και το μυαλό της κάθε Θρακιώτισσας και του κάθε Θρακιώτη.

Είναι ένα διαρκές μήνυμα που στέλνει η Θράκη στον όποιον ξεχνά τις διεθνείς Συνθήκες, που ξεχνά το απαραβίαστο των συνόρων και που νομίζει ότι μπορεί να παίζει, για εσωτερική του κατανάλωση, με τις αξίες ενός λαού, που στο κάτω – κάτω ποτέ δεν λύγισε και πάντοτε έδινε μαθήματα σε εκείνους που τολμούσαν να τον απειλούν.

Επίσης υπενθυμίζω και το μήνυμα που έχει στείλει εδώ από τη Θράκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τις συγκεκριμένες εδώ Προξενικές Αρχές, να σέβονται τους νόμους, την τάξη και το Σύνταγμα της Πατρίδας μας».

%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b9%ce%ba3

«Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ»

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Παυλικιάνου για «τους επτά χιλιάδες άταφους νεκρούς στη Βόρειο Ήπειρο», ο Τέρενς Κουίκ απάντησε:

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά τη δημιουργία νεκροταφείων στην περιοχή των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Έχουν γίνει αλλεπάλληλες διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος. Υπάρχουν και Οργανώσεις και σημαντικοί Έλληνες που ασχολούνται με την υπόθεση, όπως ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σούρλας και ο πρώην βουλευτής Άρης Μπουλούκος.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και όσο δεν δημιουργούνται τα νεκροταφεία, τόσο κινδυνεύουν τα οστά των Ηρώων να σκορπιστούν για πάντα και να χαθούν.

Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς το θέτουν συνεχώς το συγκεκριμένο ζήτημα προς την πλευρά της Αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία δεν αντιδρά, ως όφειλε να πράττει τόσα χρόνια.

Έχω άποψη ως πρώην Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι τόσο επί Σαλί Μπερίσα όσο και τώρα με τον Έντι Ράμα, η Αλβανική πολιτική ηγεσία επιδίδεται σε μία απαράδεκτη παρελκυστική τακτική.

Αν μη τι άλλο, ας σεβαστούν εκείνους που έπεσαν για την Πατρίδα τους, για την παγκόσμια ειρήνη και για την υπέρτατη ιδέα της Ελευθερίας».