“Στα χαρακώματα” Μιχαηλίδης – Λαμπάκης για απευθείας αναθέσεις στην μεταφορική εταιρεία του Ευ. Μυτηλινού

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στα δημοτικά πράγματα της Αλεξανδρούπολης μεταξύ του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη και του επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΣΑ” Παύλου Μιχαηλίδη. Αφορμή (και αιτία) γι’ αυτή την υπόθεση στάθηκε μία απευθείας ανάθεση από πλευράς δημοτικής αρχής στην μεταφορική εταιρεία του δημοτικού Συμβούλου Ευ. Μυτηλινού, για μεταφορά προϊόντων προς Σουφλί και Σαμοθράκη για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (επισιτιστική βοήθεια). Ο Π. Μιχαηλίδης και η “ΑΝΑΣΑ” κατήγγειλαν την ανάθεση για να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, αναρτήσεων, δελτίων τύπου και συνεντεύξεων, το οποίο θα περιγράψουμε παρακάτω με βάση όμως τη χρονολογική σειρά των γεγονότων:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με Α/Α -55- συζητιέται το θέμα της μεταφοράς προϊόντων του προγράμματος ΤΕΒΑ προς Σαμοθράκη και Σουφλί, με τον κο Βαμβακερό να ενημερώνει το Σώμα ότι ο Δήμος ανέλαβε την μεταφορά για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και διαφόρων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Το θέμα λογίζεται ως “τυπικό” και η συζήτηση είναι σύντομη, ωστόσο παρεμβαίνει ο κος Μιχαηλίδης και καταγγέλλει το γεγονός ότι η μεταφορά των προϊόντων θα γίνει με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία του κου Μυτιληνού. Στην καταγγελία Μιχαηλίδη απαντά ο Αντώνης Βαμβακερός (ο κος Μυτιληνός απουσίαζε) και υποστηρίζει ότι έγιναν 5 διαγωνισμοί ανεύρεσης μεταφορέα, όμως όλοι κηρύχθηκαν άγονοι λόγω  μη συμμετοχής ενδιαφερομένων και ότι ο κος Μυτιληνός ουσιαστικά “εξυπηρετεί” το Δήμο αποδεχόμενος να μεταφέρει τα προϊόντα μέσω της εταιρείας του. Το θέμα ψηφίζεται ομόφωνα και η συνεδρίαση προχωρά.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 

Ο Παύλος Μιχαηλίδης αναρτά το θέμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γράφοντας τα εξής: “Νέα “ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ” από πλευράς του δημάρχου, αυτή την φορά για την ΜΕΤΑΦΟΡΑ προϊόντων από την Αλεξ/πολη στους Δήμους Σουφλίου & Σαμοθράκης, με την μεταφορική εταιρεία του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ και Προέδρου της ΔΕΥΑΑ, με την επωνυμία “ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΕ”, έναντι του ποσού των 10.044,00 € !” 

Εις απάντηση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκδίδει δελτίο τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων αποκαλεί τον κο Μιχαηλίδη “αμετανόητο λαϊκιστή” και επιμένει στο γεγονός ότι για η μεταφορά των προϊόντων του ΤΕΒΑ έγιναν 5 διαγωνισμοί (δείτε όλο το δελτίο τύπου εδώ)

Παράλληλα όμως η ανάρτηση του κου Μιχαηλίδη στο Facebook συνεχίζει να υπάρχει και να ανανεώνεται με καινούργια στοιχεία, τα οποία είναι:

α) Δεν έγιναν οι πέντε διαγωνισμοί και αυτό προκύπτει από έρευνα του κου Μιχαηλίδη στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου

β) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της απόφασης ανάθεσης και αυτό προκύπτει από την ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια, όπου φέρει την ένδειξη “εκκρεμεί αίτημα ανάκλησης” με ημερομηνία 25/10

γ) Βάσει το νόμου 3852/2010 (‘Καλλικράτης’) απαγορεύεται σε δημοτικούς συμβούλους η ανάθεση έργων/εργασιών αξίας μεγαλύτερης των 5.000 €

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 

Η δημοτική παράταξη “ΑΝΑΣΑ” εκδίδει Δελτίο Τύπου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

“[…] Οι από καιρό καταγγελίες πολιτών, για ευνοϊκή μεταχείριση από πλευράς της δημοτικής αρχής προς την μεταφορική εταιρεία “ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΕ” με έδρα την Αλεξανδρούπολη, μας “ανάγκασαν” να προβούμε σε σχετικό ερώτημα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφορμή στάθηκε η 2085/2016 απόφαση για απευθείας ανάθεσης από πλευράς του δημάρχου, αυτή την φορά για την μεταφορά προϊόντων από την Αλεξανδρούπολη στους Δήμους Σουφλίου & Σαμοθράκης με την συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, έναντι του ποσού των 10.044,00 € !!!
Η απάντηση που πήραμε πέρα από την χλεύη του δημάρχου, ήταν πως είχαν προηγηθεί της απευθείας ανάθεσης, πέντε (5) άγονοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, χωρίς να έχει προσέλθει κανείς ενδιαφερόμενος. Κάτι αντίστοιχο αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο τύπου από πλευράς του κ. Λαμπάκη, με την επί πλέον επισήμανση πως ο κ. Μυτιληνός έκανε εξυπηρέτηση προς τον Δήμο χωρίς κανένα κέρδος, αλλά με ζημία για την εταιρεία  του!!! Πριν ευχαριστήσουμε δημόσια τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ για την ευγενική του προσφορά και πριν προφανώς πούνε πως μας κάνουν χάρη που ασκούν την διοίκηση του δήμου, ας προηγηθεί ένας διάλογος επιχειρημάτων προς ενημέρωση των πολιτών.
Από πουθενά δεν προκύπτει (έχουμε επισκεφθεί και το αρμόδιο τμήμα Προμηθειών του δήμου) η δικαιολογία των πέντε (5) άγονων μειοδοτικών διαγωνισμών!
Το μόνο σχετικό που υπάρχει, είναι μια ανακοίνωση παροχής υπηρεσίας για “μεταφορά προϊόντων” στην ιστοσελίδα του δήμου (Αρ. Πρ. 19840/10-05-2016) ποσού 8.856,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%!!! Θυμίζουμε πως το ποσό των 10.044,00 € με το οποίο έγινε τελικά η απευθείας ανάθεση προς την “ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΕ” είναι σαφώς μεγαλύτερο, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για την προαναφερθείσα ανακοίνωση, στα <έχοντας υπόψη>  της 2085/2016 απόφασης!!!
Επί πλέον θέτουμε υπόψη του κυρίου δημάρχου, όπως το ίδιο πράξαμε και προς το τμήμα Προμηθειών, τις διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του ν.3852/2010, αναμένοντας τις επίσημες πλέον εξηγήσεις όσο αφορά την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, με την εσπευσμένη ανάκληση της επίμαχης απόφασης και αφού είχε προηγηθεί το επαίσχυντο δελτίο τύπου από πλευράς της δημοτικής αρχής.
Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας την παραίτηση του κ. Γκοτσίδη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου, μια και η εξέλιξή της υπόθεσης αφήνει εκτεθειμένο -για μια ακόμη φορά- τόσο τον ίδιο, όσο και τον κ. Λαμπάκη.
Τέλος και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του δήμου, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και φυσικά να είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους ίδιους τους πολίτες, χωρίς να μας αποθαρρύνουν οι απειλές, καθώς και οι συκοφαντικοί και ανάρμοστοι χαρακτηρισμοί”

Παράλληλα ο κος Ευάγγελος Μυτιληνός παρεμβαίνει σε δύο πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές για να εξηγήσει τελικά ότι όλο αυτό προέκυψε από λάθος μίας υπαλλήλου του Δήμου! Ο κος Μυτιληνός υποστήριξε ότι εκ παραδρομής η υπάλληλος συμπλήρωσε τα δικά του στοιχεία στον διαγωνισμό ανεύρεσης μεταφορέα (και χωρίς να ερωτηθεί ο ίδιος) και την ανάκληση της απόφασης την έχει ζητήσει ο ίδιος επειδή η εταιρεία του, ούτως ή άλλως δεν έχει φορτηγά εξοπλισμένα για μεταφορά των προϊόντων του ΤΕΒΑ (κατεψυγμένα τρόφιμα κλπ).

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά του Δήμου Αλεξανδρούπολης ούτε στο Δελτίο Τύπου της παράταξης “ΑΝΑΣΑ”, αλλά ούτε και στο βασικό ερώτημα: ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ τελικά τα προϊόντα του ΤΕΒΑ στη Σαμοθράκη και το Σουφλί;