Επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου

Ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Λευκό Οίκο η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για το θέμα του χρέους.

Στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ομπάμα θα υπογραμμίσει την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών που έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη και τον πλανήτη. Επιπλέον, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, θα εκφράσει την εκτίμησή του για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία του λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

View image on Twitter

View image on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί και τη Γερμανία, αλλά και το Περού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα υπήρχε έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο, μετά τις Αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, ούτε η Αθήνα ούτε ο Λευκός Οίκος δεν είχαν επιβεβαιώσει τις φήμες (μέχρι σήμερα).

Πληροφορίες ανέφεραν δε τότε ότι ο λόγος που ο Ομπάμα επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα τώρα, για πρώτη φορά στη θητεία του, είναι για να ασκήσει πιέσεις στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους. Σε αυτό συνηγορεί και η επίσκεψη Ομπάμα στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος νωρίτερα από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο 2017. Γεγονός το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη επαναλάβει. Αντίθετα, πολλές φορές, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού, έχουν μιλήσει για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

 

huffingtonpost.gr