Κι όμως: Οι Κινέζοι ασχολούνται με τις μετακινήσεις επιχειρήσεων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία

Με το θέμα της μετακίνησης ή της εγκατάστασης επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία ασχολείται η εφημερίδα της Κίνας, Global Times, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η Global Times φιλοξενεί ρεπορτάζ με αριθμητικά στοιχεία του τρέχοντος έτους, αλλά και παρελθόντων, για να καταδείξει προφανώς τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει η φυγή των επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, επικαλούμενη ως πηγή την ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2016, περίπου 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν βουλγαρικό ΑΦΜ. Επιπλέον η GT αναφέρει ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ανοίγουν στη Βουλγαρία κατά μέσο όρο δώδεκα τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική εφημερίδα, το 2015 απέκτησαν έδρα στη Βουλγαρία 13.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ το 2009 μόλις 9.000.

O ΦΠΑ στη Βουλγαρία είναι 10%, την ώρα που στην Ελλάδα είναι 29%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται αθροιστικά να πληρώσουν το 80% του δηλωθέντος εισοδήματος τους σε φορολογικές εισφορές (στην Ελλάδα).

Η κινεζική εφημερίδα αναφέρεται και στις ανείσπρακτες φορολογικές εισφορές που έχει λαμβάνειν το ελληνικό κράτος (και που φτάνουν τα 30 δις ευρώ), όπως επίσης αναφέρεται και στις οφειλές επαγγελματιών και ιδιωτών προς τις Τράπεζες – ενα ποσό που φτάνει τα 100 δις ευρώ.

Εν πολλοίς, αυτά που αναφέρει η κινεζική εφημερίδα είναι γνωστά. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ο λόγος για τον οποίο μία εφημερίδα από την άλλη άκρη της γης ασχολείται με το εν Ελλάδι επιχειρείν και μάλλον είναι ένα ερώτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους μας…