Εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει έρθει και στην Αλεξανδρούπολη η ιδέα του “τοίχου της καλοσύνης”. Για όσους δεν θυμούνται, το σχέδιο ήταν απλό: Σε έναν τοίχο ενός δημοσίου κτιρίου αναρτώνται κρεμάστρες, όπου άνθρωποι μπορούν να αφήνουν αντικείμενα που δεν τους είναι πλέον χρήσιμα, ώστε να τα παίρνουν άλλοι που έχουν τα έχουν ανάγκη.
Συνήθως, δε, οι “τοίχοι της καλοσύνης” είναι διακοσμημένοι και με έντονα χρώματα ή ζωηρά σχέδια, ακριβώς για να αποπνέουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας.
Στην Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκαν τουλάχιστον τρεις “τοίχοι καλοσύνης” εκ των οποίων όμως ο ένας έχει μετατραπεί -δυστυχώς- σε χωματερή. Είναι ο “τοίχος καλοσύνης” που φαίνεται στην εικόνα και είναι αυτός που βρίσκεται στο Νοσοκομείο.
Αυτή η εικόνα λοιπόν μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει από όποιο πρίσμα κι αν τη δει κανείς: τα ρούχα αυτά έτσι όπως είναι πεταμένα, προφανώς δεν μπορεί κανείς να τα πάρει. Αν βρέξει, τα ρούχα και τα παπούτσια θα καταστραφούν, έτσι όπως είναι πεταμένα δεν μοιάζουν χρήσιμα οπότε κανείς δεν θα ενδιαφερθεί γι’ αυτά κ.ο.κ.
Δεν ξέρουμε ποιος κατάντησε τον “τοίχο” σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο το νόμισμα έχει φυσικά δύο όψεις: Από τη μία είναι εκείνοι που αφήνουν αντικείμενα (ρούχα/παπούτσια κλπ) και οφείλουν να τα αφήνουν εν τάξει και από την άλλη είναι κι εκείνοι που παίρνουν τα αντικείμενα και φυσικά οφείλουν να αφήνουν τα υπόλοιπα (που δεν τους χρειάζονται) τακτοποιημένα, ώστε να μπορεί να βρει και ο επόμενος κάτι που τυχόν να του είναι χρήσιμο.