Πέθανε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης

Την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Ξάνθης, άφησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, νωρίς τα ξημερώματα (20/10) νικημένος από τον καρκίνο.

Η μάχη του Γιώργου Παυλίδη με τον καρκίνο είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να τον αποτρέψει από τη δράση του στην πολιτική σκηνή της Περιφέρειας, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων.

Ο Γιώργος Παυλίδης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1998 όταν εξελέγη για πρώτη φορά Νομάρχης Ξάνθης (ανέλαβε καθήκοντα 1/1/1999). Τον συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό θώκο τον διατήρησε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο.

Το 2010, οπότε εισάγονται αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων και ο θεσμός του «αιρετού Περιφερειάρχη» ο Γιώργος Παυλίδης διεκδικεί τη θέση στις Εκλογές, όμως χάνει από την Κοινωνική Συμμαχία του Άρη Γιαννακίδη.

Τέσσερα χρόνια μετά και αφού έχει ασκήσει παραγωγικότατη αντιπολίτευση στην παράταξη του Άρη Γιαννακίδη, ο Γιώργος Παυλίδης εκλέγεται Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 56,34% και 31 έδρες (στον β’ γύρο).

Ο Γιώργος Παυλίδης αναλαμβάνει τα ηνία της Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση έχει εδραιωθεί για τα καλά με συνέπειες που είναι γνωστές σε όλους. Παρ’ όλα αυτά η ενάργεια και η μαχητικότητα του φερνουν σημαντικά αποτελέσματα στην ΑΜ-Θ σε όλους τους τομείς. Αναδεικνύετυαι το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, καταπολεμώνται οι ζωονόσοι, δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομής με αιχμή του δόρατος τα αντιπλυμμηρικά. Σημαντικές ψηφίδες κατέθεσε και στο πολιτιστικό προφίλ της περιοχής εμπνεόμενος το Φεστιβάλ «Via Egnatia», αλλά και ολοκληρώνοντας το «Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι» στην Ξάνθη, το οποίο είχε ξεκινήσει από την εποχή που ήταν Νομάρχης.

Από τα κορυφαία επιτεύγματα του εκλιπόντος Περιφερειάρχη είναι το Δίκτυο Φυσικού Αερίου που κατάφερε να εγκαταστήσει στις πέντε πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας και την Ορεστιάδα.

Μία πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα

Ο Γιώργος Παυλίδης δεν περιορίζεται στα «στενά» αυτοδιοικητικά του καθήκοντα. Παράλληλα με τις θέσεις που κατέχει ανοίγει δρόμους, βγαίνει «εκτός συνόρων», ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία, συμμετέχει σε δίκτυα πανελλήνια και πανευρωπαϊκά, δραστηριοποιειται όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να φέρει τις περιοχές των οποίων ηγείται κάθε φορά στο επίκεντρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχει υπάρξει

  • Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004
  • Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.
  • Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της.
  • εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Ο Γιώργος Παυλίδης ήταν γεννημένος το 1956. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεμένος με την Αθήνα και πατέρας δύο παιδιών. Μία από τις τραγικότερες στιγμές στην προσωπική του ζωή ήταν η απώλεια του γιου του Θεόδωρου τον Μάιο του 2015. Ο Θόδωρος ήταν 34 ετών και ο θάνατος του είχε αποδοθεί σε ανακοπή καρδιάς.

Όπως και να έχει πάντως, ο Γιώργος Παυλίδης αφήνει πίσω του σημαντική πολιτική παρακαταθήκη συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η απώλεια του καθιστά φτωχότερη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κηδεία του θα γίνει στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας στην Ξάνθη, σήμερα στις 16:00.