Καμπανάκι κινδύνου για τα αναχώματα του Έβρου ενόψει πλημμυρών – Από τι κινδυνεύουν;

Ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών αποκατάστασης στα αντιπλημμυρικά έργα του Έβρου επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της έλευσης του χειμώνα, που για τον Έβρο σημαίνει μία περίοδο εγρήγορσης και ανησυχίας καθώς είναι η εποχή που τα ποτάμια φουσκώνουν προκαλώντας το γνωστό σε όλους -και καταστροφικό- φαινόμενο των πλημμυρών.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε μεν ετοιμότητα των φορέων να αντιμετωπίσουν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το Νομό, όμως διά στόματος Αντιπεριφερειάρχη ειπώθηκε κάτι πολύ σημαντικό. Ο κος Πέτροβιτς ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή καθώς το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει καταβάλει ακόμη τα χρήματα για την πληρωμή των εργολάβων. Ο κος Πέτροβιτς είπε χαρα
κτηριστικά:

“Εντούτοις προκύπτουν ζητήματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση τ%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%83ων έργων από το Υπουργείο Υποδομών, καθότι αυτό είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του. Ήδη ο Περιφερειάρχης είχε στείλει αίτημα για καταβολή 4 εκατομμυρίων ευρώ που θα αποπλήρωναν υποχρεώσεις του Υπουργείου προς εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την επισκευή και συντήρηση των αναχωμάτων. Αυτά τα χρήματα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί, με κίνδυνο διακοπής των εργασιών”

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν αποκατασταθεί 153 ρήγματα σε αναχώματα του Νομού, και σε αυτήν συμμετείχαν: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, εκπρόσωποι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, του στρατού, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων, του Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β., εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.