Το φιάσκο του ΑΠΕ/ΜΠΕ και πώς γίνεται διπλωματικό επεισόδιο από το “τίποτα”

Σε ένα -επιεικώς- τραγικό ατόπημα υπέπεσε σήμερα (17/10) το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (το γνωστό ΑΠΕ/ΜΠΕ). Νωρίς το μεσημέρι απέστειλε τηλεγράφημα με τίτλο: “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο”. Στο τηλεγράφημα, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ζήτησε δημοψήφισμα για τη Θράκη και όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου και αναπαράχθηκε από δεκάδες ΜΜΕ, τα οποία εμπιστεύονται την “αξιοπιστία” του ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, την ίδια “αξιοπιστία” εμπιστεύθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση στις υποτιθέμενες δηλώσεις Ερντογάν!

Εν τέλει όμως, η είδηση ήταν ανυπόστατη! Το ίδιο το ΑΠΕ λίγο μετά τις 18.30 εξέδωσε δεύτερο τηλεγράφημα για να ενημερώσει ότι οι δηλώσεις περί Θράκης δεν έγιναν από τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, αλλά ήταν σχόλια της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ στην ηλεκτρονική της έκδοση!

Το ΑΠΕ ήδη απέλυσε τον ανταποκριτή του στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε, ωστόσο η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ενδεικτική της λειτουργίας -ή για την ακρίβεια της ΜΗ λειτουργίας- των θεσμών στην Ελλάδα του 2016…

Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία όταν ο ένας εκ των δύο κρατικών φορέων ενημέρωσης, που αποτελεί και το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελλάδας, κάνει τόσο μεγάλα ατοπήματα που όχι απλώς παραπληροφορούν το κοινό, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν έως και διπλωματικά επεισόδια.

Στον αντίποδα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει -αυτοματοποιημένα μάλλον- ανακοινώσεις διαμαρτυρίας χωρίς να ελεγχθεί έστω και στοιχειωδώς η “αιτία” της διαμαρτυρίας…

Προς αποκατάσταση της αλήθειας εν τέλει, να πούμε ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έκανε σήμερα δηλώσεις για να αιτιολογήσει τη συμμετοχή του στρατού του στην πολεμική επιχείρηση στη Μοσούλη και δεν έκανε καμία αναφορά στη Θράκη.