Το χωριό με τα μοναδικά στον κόσμο μαύρα τριαντάφυλλα

Το Χαλφέτι, είναι το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου βγαίνει με φυσικό τρόπο, το μαύρο τριαντάφυλλο! Το “χωριό με τα μαύρα τριαντάφυλλα” είναι μια μικρή αγροτική περιοχή, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, 120 χιλιόμετρα από την πόλη Σανλιούρφα και 105 χλμ. από το Gaziantep.

2

Οι περίπου 35.000 κάτοικοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι. Πρόκειται για την παλιά ελληνική πόλη Ώριμα (Urima), που πολιορκήθηκε από τους Μαμελούκους το 1280. Σήμερα, η πόλη Εσκί Halfeti (Παλιό Halfeti), έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά του φράγματος Birecik, το 1999.

4

Τα μοναδικά αυτά τριαντάφυλλα έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει να μοιάζουν εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Αν και φαίνονται κατάμαυρα, στην ουσία το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι και μόνο στο Χαλφέτι. Χάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το PH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση. Όταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων.

5

Χάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το PH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση. Όταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων.

Το είδος απειλείται με εξαφάνιση από τότε που οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν από το «παλιό» Χαλφέτι το 1990, σε ένα νέο χωριό, 10 χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία. Αυτή η μικρή απόσταση αποδείχτηκε θανάσιμη για τα τριαντάφυλλα. Οι κάτοικοι φύτεψαν τριαντάφυλλα και στο νέο χωριό, αλλά τα λουλούδια δεν τα πήγαν καλά στο νέο τους περιβάλλον. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να τα σώσουν. Συνέλεξαν σπόρους από το χωριό και τους έσπειραν πιο κοντά στην αρχική τοποθεσία του χωριού. Από τότε, τα μαύρα τριαντάφυλλα ευδοκιμούν και πάλι.

3