Το μετάξι του Σουφλίου συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία Δημοσχάκη

Εκτενής συζήτηση για τη σηροτροφία του Σουφλίου έγινε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης. 14647322_670618743115362_230783538_o-1

Ο κος Δημοσχάκης ζήτησε να μάθει τις ενέργειες που θα κάνει το Υπουργείο για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στο Σουφλί, με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν και υποδομές και τεχ
νογνωσία, αλλά και πρόθυμοι σηροτρόφοι. Ωστόσο αυτό που τους λείπει, είναι τα κίνητρα για να ξαναδώσουν στο σουφλιώτικο μετάξι την χαμένη του αίγλη.

Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, συμφώνησε κατ’ αρχήν με τον κο Δημοσχάκη στο γεγονός ότι στο Σουφλί υπάρχει σπουδαίο υπόβαθρο ανάπτυξης της σηροτροφίας, από την οποία μάλιστα μπορεί να προκύψει μετάξι ευθέως ανταγωνιστικό με άλλα στις διεθνείς αγορές.

Ενημέρωσε δε, πώς το Υπουργείο έχει εντάξει τη Σηροτροφία στη λεγόμενη “συνδεδεμένη ενίσχυση” και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο ΟΠΕΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε για το 2015 σε 64 δικαιούχους σηροτρόφους 637.000 €. Οι 43 από αυτούς, που μοιράστηκαν το ποσό των 290.000 €, δραστηριοποιούνται στο Σουφλί ή στον Έβρο εν γένει.

Στη δευτερολογία του, ο κος Δημοσχάκης επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα όχι μόνο στην παραγωγή του μεταξιού, αλλά κυρίως στην μεταποίηση και την εμπορική του διάθεση, με επίκεντρο πάντα το Σουφλί ώστε η περιοχή να αποκομίσει τα πλείστα δυνατά οφέλη. Πρότεινε ακόμη και τη συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ενδεχόμενη κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου με θέμα το μετάξι.

Ο κος Αποστόλου, τέλος, σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ήδη συντάσσει Σχέδιο Ανάπτυξης της Σηροτροφίας και τόνισε πώς η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει Επιχειρησιακό Σχέδιο 5ετίας (2016-2020) για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που υπερβαίνει τα 10 εκ ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, είπε ο κος Αποστόλου, ότι περίπου 4 εκ μπορούν να διατεθούν στην ανάπτυξη της σηροτροφίας. 

Δείτε εδώ ένα infographic για τη Σηροτροφία

Δείτε το βίντεο με την ερώτηση και την απάντηση