Αυξάνεται συνεχώς η στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο | Μόνιμη ναυτική βάση στη Συρία

Η Ρωσία θα μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία, σε “μόνιμη ρωσική ναυτική βάση”, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ. “Θα έχουμε μια μόνιμη ναυτική στρατιωτική βάση στην Ταρτούς”, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και πρόσθεσε ότι “τα απαραίτητα έγγραφα είναι ήδη έτοιμα και βρίσκονται στη διαδικασία της επικύρωσής τους από διαφορετικές υπηρεσίες”. “Ελπίζουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ζητήσουμε να τα επικυρώσετε”, πρόσθεσε ο Πανκόφ, ο οποίος απευθυνόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ιγκόρ Μοροζόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA πως η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρεί περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο καθώς θα έχουν μια διευρυμένη βάση στην οποία θα μπορούν να ανεφοδιάζονται. “Κάνοντάς το αυτό η Ρωσία δεν αυξάνει το στρατιωτικό δυναμικό της μόνο στη Συρία, αλλά και συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου”, δήλωσε ο Μοροζόφ.

Περίπου 4.300 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και, περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε την επέμβασή της στη Συρία, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στη χώρα παρότι, τον Μάρτιο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την αποχώρηση ενός μέρους των δυνάμεων αυτών. Έτσι, το Κρεμλίνο έδωσε πρόσφατα εντολή για την ανάπτυξη συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Ταρτούς.

Η Μόσχα διαθέτει επίσης, από τα τέλη Αυγούστου 2015, μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια, το προπύργιο του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη βορειοδυτική Συρία. Προκειμένου να διασφαλίσει την άμυνα της βάσης της στη Χμέιμιμ, η Ρωσία ανέπτυξε τον Νοέμβριο του 2015 συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Τρεις κορβέτες που διαθέτουν πυραύλους κρουζ θα ενισχύσουν επίσης τον ρωσικό στόλο στην περιοχή και το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, θα βρίσκεται επίσης στην περιοχή με τη δύναμη κρούσης που αποτελούν τα αεροσκάφη του.

Οι ρώσοι βουλευτές ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη για “αδιευκρίνιστο διάστημα” ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χμέιμιμ, που πέρασε υπό ρωσική δικαιοδοσία έπειτα από την υπογραφή μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και στη Μόσχα.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την αποτυχία της εκεχειρίας στη Συρία που επιτεύχθηκε με δική τους πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο και η οποία διήρκεσε μόλις μία εβδομάδα, με τη μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι τορπίλισε την εκεχειρία.

 

 

mignatiou.com