“Αντίγραφο” του Παρθενώνα φτιαγμένο απο 100000 απαγορευμένα βιβλία

Στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία, μετά από πολύ μελέτη, αγάπη για την αρχαία κληρονομιά και φυσικά έμπνευση, θα ανεγερθεί του χρόνου ένα αντίγραφο του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία! Ο νέος αυτός Παρθενώνας, θα είναι εμπνευσμένος από το αντίστοιχο έργο το οποίο κατασκεύασε στο Μπουένος Άιρες, το 1983 η Μαινουχίν λίγο μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα της.

Το έργο στο Κάσελ θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της Documenta 14 (Αθήνα, 8 Απριλίου μέχρι 16 Ιουλίου 2017 και Κάσελ, 10 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017).

«Η λογοκρισία είναι ξανά ευρύτατα εφαρμοζόμενη. Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας» τόνισε ο διευθυντής της Documenta, Adam Szmyczyk.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει βιβλία τα οποία παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν.

Το Friedrichsplatz, επιλέχθηκε επειδή ήταν πλατεία στην οποία έγινε καύση βιβλίων από τους Ναζί, το 1933, και επειδή είναι πλησίον του Fridericianum, της μεγάλης βιβλιοθήκης και μουσείου που οικοδομήθηκε το 1799 (κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1941, από την αεροπορία των Συμμάχων, καταστράφηκαν 350.000 βιβλία εκεί).