Κινέζοι επενδυτές επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη για την υλοποίηση σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς

Με δύο Μνημόνια Συνεργασίας (ΜoU) έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη οι εκπρόσωποι του κινεζικού επενδυτικού ομίλου SINOFORTONE GROUP και της NAVISION CAPITAL PARTNERS. Το ένα υπογράφηκε με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο με τον Οργανισμό Λιμένος.

Ο κινεζικός κολοσσός, στον οποίο διατηρεί μερίσματα και το κινεζικό δημόσιο, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη έργων υποδομής που θα ενισχύσουν τις σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη. Η στρατηγική αυτή που αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης έχει τον τίτλο “Μια Ζώνη, ένας Δρόμος” και η Αλεξανδρούπολη επιλέχθηκε ως κομβικό σημείο στο πάλαι ποτέ “Δρόμο του Μεταξιού”, που επίσης ένωνε εμπορικά την Κίνα με τη Γηραιά Ήπειρο.

Σήμερα λοιπόν, μπορεί ο Δρόμος του Μεταξιού να μην υπάρχει πια, υπάρχουν όμως οι “συνδυασμένες μεταφορές”, για τις οποίες η Κίνα αναζητά πρόσφορα εδάφη να τις αναπτύξει. Εξ αυτού του λόγου επιλέχθηκε η Αλεξανδρούπολη και η συνάντηση των Κινέζων με τους τοπικούς φορείς ήρθε ως κατάληξη επαφών που είχαν προ καιρού ξεκινήσει με πρωτοβουλία των Ασιατών.

Πιο συγκεκριμένα, στους Κινέζους παρουσιάστηκαν αναλυτικά:

  • Η δυνατότητα δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Διαμετακομιστικού Εμπορίου σε έκταση 500 στρεμμάτων του Δήμου, που βρίσκεται ανάμεσα στο Αεροδρόμιο και το Λιμάνι
  • Το γεωθερμικό πεδίο της Αλεξανδρούπολης και οι δυνατότητες του
  • Οι δυνατότητες και οι προοπτικές του Λιμανιού στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών

Εκτός από την υπογραφή των ΜoU, μεταξύ των Κινέζων και των Ελλήνων αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδων Εργασίας οι οποίες θα εκπονήσουν τον σχεδιασμό για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα αποφασιστεί να γίνουν.

Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους εκπρόσωπους του κινεζικού ομίλου, η υφιστάμενη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης με την Αίγυπτο.