Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και με την παρουσία του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου – Δημάρχου Δράμας και εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, αποφασίσθηκε η 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου του 2016.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε επιπλέον πως πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμικός χαρακτήρας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, καθώς και πως στα θέματα που θα συζητηθούν θα πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση και ο ρόλος των Δήμων στη διαχείριση της. Στο ίδιο πνεύμα και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου οι οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός κοινού οδικού χάρτη ενεργειών.
Θυμίζουμε πως η 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα στην Κρήτη, μετά από πολλαπλές αναβολές και λόγω του δικαιολογημένου φόβου για ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις,κατέληξε τελικά να φιλοξενηθεί την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου του 2015 στο Βερολίνο.
Όπως είναι ευρέως γνωστό, η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί θεσμό γερμανικής εμπνεύσεως και στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ είχε από καιρό ορίσει ως εντεταλμένο από γερμανικής πλευράς για την παρακολούθηση και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.
Προ ημερών μάλιστα ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης του στον Έβρο. Απώτερος σκοπός, είναι η περαιτέρω διείσδυσή στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, μια και το στρατηγικό αυτό εγχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στον έλεγχο των πόρων της χώρας (ενέργεια, σκουπίδια, ακίνητη περιουσία, κονδύλια της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ κτλ.) και της αναπτυξιακής πορείας των περιφερειών και των δήμων της χώρας.
Ο σκοπός των γερμανικών μεθοδεύσεων αποκαλύφθηκε δημόσια από το πλήθος των παρεμβάσεων, με πλέον χαρακτηριστική την αποστολή προ ετών από την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αναλυτικού 8σέλιδου ερωτηματολογίου, που επιχειρούσε την ακτινογράφηση της περιουσίας, των πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε δήμου και περιφέρειας – ερωτηματολόγιο που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις σε όλη την χώρα από σημαντικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιδιώκεται με σαφήνεια ο απόλυτος και ασφυκτικός έλεγχος των τοπικών κοινωνιών, γι΄αυτό στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη και ο υγειονομικός τομέας, όπως είναι η πρόληψη, η κοινωνική πρόνοια, πλέον και τα θέματα της προσφυγικής κρίσης! Για όλους αυτούς του λόγους, η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α”, κατέθεσε σχετικό ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να απέχει ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, από τις εργασίες της «6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» (που θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2016). Ταυτόχρονα να δηλώσουμε για ακόμη μια φορά τη στήριξή μας στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, διεκδικώνταςτην καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, την αποζημίωση των θυμάτων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Λίγα λόγια για την Ελληνογερμανική Συνέλευση:
Υπό την ονομασία Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων. Τη νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel.