Δ. Αβραμόπουλος απ’ την Αλεξανδρούπολη: “Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. για το προσφυγικό”

 

“Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από όλες της χώρες της Ε.Ε. για το προσφυγικό” δήλωσε μεταξύ άλλων από την Αλεξανδρούπολη ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο κος Αβραμόπουλος τόνισε ότι “η ευθύνη πια ανήκει στα κράτη-μέλη της Ένωσης” και σημείωσε πώς η χρηματική ενίσχυση της Ένωσης προς την Ελλάδα αγγίζει το 1 εκ ευρώ και ότι “βρίσκεται στα ταμεία των υπηρεσιών, οι οποίες και πρέπει να τα διαχειριστούν”. 

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πώς “η Ένωση στηρίζει τα κράτη – μέλη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό”, ενώ στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε “κατεβαίνοντας” από τη Βουλγαρία.

Ο κος Αβραμόπουλος βρέθηκε στη Βουλγαρία για να παρουσιάσει από εκεί τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριο-Ακτοφυλακή, που αντικαθιστά τον γνωστό “Frontex”. Η νέα δομή της Ένωσης είναι περισσότερο ενισχυμένη από όλες τις απόψεις, ενώ η Βουλγαρία δεν επιλέχθηκε τυχαία για την “πρεμιέρα”.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Επίτροπος, η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές (μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία) και η επιλογή της συμβολίζει τη στήριξη της Ένωσης στις χώρες αυτές. Η παρουσίαση μάλιστα έγινε στο μεθοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο, στα σύνορα -δηλαδή- Βουλγαρίας – Τουρκίας.

Αναφερόμενος γενικά στην προσφυγική κρίση, ο Επίτροπος καυτηρίασε εμμέσως πλην σαφώς την αρνητική στάση των κρατών-μελών της κεντρικής Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η διαχείριση της κρίσης αφορά συνολικά την Ευρώπη και ως εκ τούτου πρέπει όλα τα μέλη να συμμετέχουν ισομερώς.

Στον Έβρο, ο κος Αβραμόπουλος είχε μία σύντομη επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς με θέμα φυσικά το προσφυγικό ζήτημα. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ροές προσφύγων κ μεταναστών από τον Έβρο έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία – γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις τοπικές αρχές.

Τον Ευρωπαίο Επίτροπο συνόδευσαν στη Βουλγαρία ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Μουζάλας και ο Αν. Υπουργός Προστασιας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, οι οποίοι όμως προτίμησαν να μείνουν μακριά από τις κάμερες.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου: