Πώς η γραφειοκρατία κοροϊδεύει τα Άτομα με Αναπηρίες – Παρέμβαση Δημοσχάκη στο αρμόδιο Υπουργείο

 

Παγιδευμένοι σε έναν φαύλο γραφειοκρατικό κύκλο οι πάσχοντες από κάποια αναπηρία και δη αυτοί που θέλουν να την πιστοποιήσουν – να περάσουν δηλαδή από τη σχετική επιτροπή των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ιδού λοιπόν η περιγραφή της τραγελαφικής κατάστασης:

Για να περάσει ένα ΑμεΑ από την Επιτροπή ΚΕΠΑ πρέπει να καταβάλει παράβολο ύψους 46,14 €. Πριν από ένα χρόνο, εξεδόθη εγκύκλιος απαλλαγής των ΑμεΑ που είναι ανασφάλιστοι και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας (ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69Α/2-7-2015) .

Όμως, για να εφαρμόσει το ΚΕΠΑ την απαλλαγή και να μη ζητήσει παράβολο από κάποιον εξεταζόμενο, ο εξεταζόμενος πρέπει να προσκομίσει βιβλιάριο απορίας. 

Όμως, με εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά τον προναφερθέντα νόμο, καταργήθηκε η έκδοση βιβλιαρίων απορίας, αφού οι άποροι και ανασφάλιστοι μπορούν να κάνουν χρήση των κοινωνικών προνομίων τους μόνο με τον ΑΜΚΑ τους.

Όμως, επειδή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, τα ΚΕΠΑ δεν “βλέπουν” τους ανασφάλιστους ΑμεΑ και ως εκ τούτου τους ζητούν να καταβάλλουν το παράβολο των 46,14 €.

Με απλά λόγια τα ΑμεΑ δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος απαλλαγής από την καταβολή του παραβόλου, με ευθύνη του ίδιου του κράτους.

Σημειώνεται δε, ότι από τη Διεύθυνση του ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης έχει εκδώσει εσωτερική εγκύκλιο διευθέτησης του θέματος, ώστε το ΚΕΠΑ να μη ζητά το παράβολο από ανασφάλιστους ΑμεΑ, όμως αυτό δεν ισχύει παντού.

Ως εκ τούτου, ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Έβρου κοινοποιεί επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας την άμεση έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων για την εφαρμογή του  (ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69Α/2-7-2015) και τη λύση αυτού του γόρδιου γραφειοκρατικού δεσμού.

Το θέμα προωθεί στη Βουλή και ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτοντας σχετική αναφορά στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook

dimosxakisΣτηρίζουμε κοινοβουλευτικά την προσπάθεια του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου!