6 δις δολάρια κέρδισαν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών το 2015

Στο αστρονομικό ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ανέρχεται ο τζίρος των διακινητών προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολή προς τη Δύση (με βασικούς διακινούμενους φυσικά τους πρόσφυγες της Συρίας) για το 2015.

Τα στοιχεία δημοσιεύει η Europol, η οποία επίσης δηλώνει ανήσυχη σχετικά με τις διόδους διακίνησης των “ανθρώπινων” φορτίων που ανοίγουν στα σύνορα της Βουλγαρίας. Σύμφωνα πάντα με τη Europol το ποσό των 6 δις $ μοιράστηκαν 40.000 διακινητές που στην πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν επίσης Βούλγαροι, Σέρβοι, Κοσοβάροι και Πολωνοί.

Εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών αρχών στρέφεται και προς τις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου καθώς “μεγάλο παζάρι” διακίνησης προσφύγων και μεταναστών συμβαίνει στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι διακινητές χρεώνουν από 3.000 έως 5.000 $ κατά κεφαλήν για το πέρασμα στην Ευρώπη, ενώ στη Λιβύη υπάρχουν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 500.000 έχουν “εγκατασταθεί” στην ακτογραμμή της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση.

Στη Λιβύη πάντως λειτουργεί hot spot φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και συγκεκριμένα στην Τρίπολη. Εκτός Ε.Ε., hot spots λειτουργούν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, το Αμμάν, το Μπενγκάζι, την Βυρηττό, την Καζαμπλάνκα, το Ομράν και το Κάιρο.

Η Europol σημειώνει επίσης πώς στα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών συμμετέχουν διεφθαρμένοι αστυνομικοί, διπλωμάτες και εργαζόμενοι στα Προξενεία.