“Ναι” στη μεταξύ τους σύνδεση είπαν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λήμνου και Λέσβου (video)

Την πρόθεσή τους να εργαστούν για τη μεταξύ τους ακτοπλοϊκή διασύνδεση επαναβεβαίωσαν και διά ζώσης οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Λήμνου στην σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.

(σ.σ. από την ημερίδα απουσίασε ο Δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος όμως είναι σύμφωνος με το εγχείρημα. Η απουσία του είχε να κάνει με την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τη σύγχυση που προκλήθηκε)

Στην ημερίδα του Νομαρχείου διατυπώθηκαν οι λόγοι για τους οποίους είναι επιθυμητή η εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή και εν πολλοίς ειπώθηκε ότι το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η επαφή με το Υπουργείο Ναυτιλίας. 

Και οι τέσσερις Δήμαρχοι πάντως συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή εφόσον ενεργοποιηθεί θα ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις των περιοχών που θα ενώνει καθώς και την τουριστική τους ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της ημερίδας ανήκει στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, όμως εκτός της στήριξης των συναδέλφων του χαίρει της στήριξης τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ειδικά για τη Σαμοθράκη, αν το σχέδιο πετύχει, θα σημαίνει πολλά καθώς είναι γνωστό ότι μόνο ένα δρομολόγιο τη συνδέει με την ηπειρωτική Ελλάδα και προφανώς έχει ανάγκη από ενίσχυση των γραμμών της. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης: “Η Σαμοθράκη είναι τόσο κοντά μας και όμως τόσο μακριά μας”, εννοώντας φυσικά την ανυπαρξία πλοίων που θα μπορούσαν να συνδέσουν τα δύο νησιά.

Στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν επίσης και οι βουλευτές Γιώργος Καΐσας από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αναστάσιος Δημοσχάκης από τη Νέα Δημοκρατία, που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία δεσμευόμενοι να την προωθήσουν στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων τους.

Πάντως επί της ουσίας δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή έχει λειτουργήσει στο παρελθόν με πολύ θετικά αποτελέσματα. Και, αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα αποτελούν το ισχυρότερο επιχείρημα των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών προκειμένου να πείσουν την κεντρική ηγεσία να κάνει δεκτό το αίτημά τους.

Η ημερίδα θα επαναληφθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.