Νέοι φόροι απο 1η Οκτωβρίου – Τί περιλαμβάνει το νέο φορολογικό πακέτο

Αντιμέτωποι με το νέο φορολογικό πακέτο το οποίο θεσπίστηκε, στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, θα βρεθούν από τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι.

Πρόκειται για το πακέτο μέτρων, με στόχο να επιτευχθεί η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, που φέρνει αυξήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, ντίζελ και βενζίνη, τσιγάρα, καφέ και σταθερή τηλεφωνία.

Η εφαρμογή των μέτρων θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται:

1.Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται, κατά 13 λεπτά του ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

2. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2016 κατά 5 λεπτά του ευρώ. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.

3. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται η τιμή στα καύσιμα. Η βενζίνη αυξάνεται κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κατά 6-7 λεπτά.

4, Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Οι λιανικές τιμές πώλησης θα αυξηθούν έως 1 ευρώ το πακέτο.

5. Από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν με αυξήσεις έως και 15%.

6. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά 100 ml υγρού.

7. Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

8. Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

9. Από την 1η Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.