Ερχονται τα Ευρω-διόδια – Γιατί αφορά τον Έβρο ο νεός θεσμός της Ε.Ε.

Θέμα χρόνου είναι συμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το dw.com η εγκατάσταση του συστήματος Etias, που στην ουσία πρόκειται για διόδια εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα Εtias (European Travel Information and Authorisation System) είναι ουσιαστικά μία μορφή διοδίων από τα οποία θα περνούν, θα ελέγονται και θα πληρώνουν όσοι εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι υπήκοοι κρατών – μελών της ή δεν διαθέτουν βίζα.

Ο λόγος της εγκατάστασης του έχει να κάνει με την Ασφάλεια της Ένωσης καθώς το Etias θα κρατά τα στοιχεία των χρηστών του (θα συνεργάζεται και με την Europol) και η “χρήση” του θα είναι υποχρεωτική. Η φόρμουλα της εφαρμογής του είναι αυτό που απασχολεί τώρα τις Αρχές της Ε.Ε., αλλά σίγουρα θα εγκατασταθεί στα σημεία εισόδου της Ένωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Έβρος.

Ο Νομός Έβρου διαθέτει δύο μεθοριακούς σταθμούς εισόδου μη μελών της Ε.Ε. (Κήποι και Καστανιές, από όπου εισέρχονται οι Τούρκοι) καθώς και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποιο χρησιμοποιούν και εμπορικά πλοία με “ξένες” σημαίες. Συνεπώς ήδη τρία από τα σημεία εφαρμογής του Etias έχουν βρεθεί, την ώρα που το κόστος του “εισιτηρίου” υπολογίζεται από 13 έως 50 ευρώ.

Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του Etias υπολογίζεται σε 4 χρόνια από σήμερα και αυτό που μένει να φανεί είναι οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Ειδικά, αν τελικά δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους από πλευράς Ε.Ε., τότε θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι θα υπάρξουν “παράπονα”.

Πάντως το Etias δεν είναι ευρωπαϊκή πατέντα, αφού ανάλογα παρόμοια συστήματα ελέγχου εφαρμόζουν και οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.