Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Αυξάνεται ο αριθμός τους και στον Έβρο!

Το προσφυγικό ζήτημα και οι διαστάσεις του είναι πλέον γνωστά τοις πάσι. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι οι αστυνομικές (και όχι μόνο) αρχές του Έβρου βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση καθώς αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών και μετατροπή του Νομού σε “πέρασμα”.

Στη σκιά όλου αυτού του ζητήματος έχει γεννηθεί ένα υπό-ζήτημα, που όμως είναι εξισου σημαντικό με το γενικό. Το ζήτημα αυτό μπορεί να τιτλοφορηθεί: “Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα” και είναι τόσο τραγικό, όσο ο τίτλος του.

Στις ομάδες προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα είτε μέσω των χερσαίων, είτε μέσω των θαλάσσιων συνόρων συγκαταλέγονται ολοένα και περισσότερα παιδιά. Αυτο προκύπτει από τα στοιχεία των Κέντρων Υποδοχής ανά την τη χώρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R”, μόνο στην Ορεστιάδα  (στο Φυλάκιο) υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 20 ασυνόδευτα παιδια.

Την ίδια ώρα στο Παρανέστι της Δράμας τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ξεπερνούν τα 30 και αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τα ασυνόδευτα ξεπερνούν τα 50, μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πώς φτάνουν ως ασυνόδευτα αυτά τα παιδιά είναι ένα ερώτημα με πολλές πιθανές απαντήσεις οι οποίες μπορούν να δοθούν μόνο κατά περίπτωση και όχι συνολικά. Κάποια έχουν ξεκινήσει ως ασυνόδευτα, κάποια έχουν χάσει τους γονείς τους στη διαδρομή, κάποια έχουν χάσει τους γονείς τους ήδη από όταν ζούσαν στην πατρίδα τους και πάει λέγοντας…

Όσο για τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων, στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν στα Διαβατά, την Αλεξάνδρεια, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ωστόσο ακόμη κι αυτές μπορούν να εξυπηρετήσουν πεπερασμένο αριθμό παιδιών και σίγουρα δεν μπορεί να τα φιλοξενήσει όλα καθώς η διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών εμπίπτει σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την προσπάθεια ανεύρεσης συγγενών, την οικογενειακή επανένωση κα.