Search
Close this search box.
Στη Βιέννη χτυπάει η καρδιά του Προσφυγικού – Στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι σφυγμοί

Στην Αυστρια χτυπάει για λίγες ημέρες η καρδιά του προσφυγικού ζητήματος και πιο συγκεκριμένα στην Βιέννη, όπου ο Αυστριακός Καγκελάριος διοργανώνει Έκτακτη Σύνοδο με μονο θέμα το συγκεκριμένο. Παρών στη Σύνοδο είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα μετέβη στην αυστριακή πρωτεύουσα απευθείας από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Το “δυνατό χαρτί” του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η διεθνοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, την οποία θεωρεί ότι πέτυχε κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων δέχθηκε και τα συγχαρητήρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, πάγια θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο αν ληφθούν πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δηλώσει επανειλημμένα πώς αν αυτό δεν γίνει η άμεση συνέπεια θα είναι η αύξηση των ξενοφοβικών (πολιτικών) δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στην Αυστρία πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει και το χαρτι “Μέρκελ”, αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει τα μάλα στοχοποιηθεί για την γενναιόδωρη στάση της στο προσφυγικό – ειδικά δε και ενόψει των γερμανικών Εκλογών του 2017.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα 

Και αφού τελειώσει και με τη Βιέννη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε δύο κατευθύνσεις: στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα camps όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Τα συνορα προκαλούν την ανησυχία των αρχών καθώς είναι πια κοινός τόπος ότι οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν (ήδη οι αριθμοί μεγαλώνουν) με το ενδεχόμενο αλλαγής του περάσματος να παραμένει ανοικτό (να επιλέξουν, δηλαδή, οι διακινητές τον Έβρο αντί των νησιών) και την Τουρκία να απειλεί ευθέως πως θα “στείλει ορδές ανθρώπων” αν δεν ικανοποιηθούν οι αιτιάσεις της στην διμερή Συμφωνία με την Ευρώπη. Αιχμή του δόρατος σ’ αυτή τη συμφωνία αποτελεί για την Τουρκία η παροχή βίζας στους πολίτες της για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, όσο κι αν αυτό δεν είναι εμφανές προς το παρόν, οι ελληνικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν και την κατάσταση των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων (camps) η οποία -αν μη τι άλλο- μυρίζει μπαρούτι. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι περίπου απαράδεκτες με τάση επιδείνωσης – συνυπολογίζοντας την αναμενόμενη, λόγω εποχής, επιδείνωση του καιρού.

Επιπλέον οι καθυστερήσεις στην διαδικασία των συνεντεύξεων των προσφύγων για το άσυλο ρίχνει πολύ λάδι στη φωτιά. Τα χρονικά περιθώρια είναι σχεδόν εξωπραγματικά: Πρόσφυγας που ήρθε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016, καταγγέλει ότι η κληση για τη συνέντευξή του έχει οριστεί για τον Φλεβάρη του 2017. Αυτό σημαίνει ότι για έναν χρόνο περίπου θα πρέπει να μένει στο Camp όπου φιλοξενείται, μη μπορώντας να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να περιμένει. Και ο γενικός μέσος όρος αναμονής όμως, δεν είναι λιγότερος από 8-10 μήνες ενώ υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που οι συνεντεύξεις τους έχουν οριστεί για ένα χρόνο μετά.

Στο background όλης αυτής της κατάστασης μία Ε.Ε. που ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στις περί βοήθειας δεσμεύσεις της και μία ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τα πενιχρά οικονομικά της προσπαθεί να σώσει ο,τιδήποτε αν σώζεται. Χαρκατηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια για μεταφορά χρημάτων από κωδικό σε κωδικό προκειμένου να αγοραστούν περιπολικά, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Κι ενόσω η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Υφήλιο ότι το πρόβλημα αφορά όλους, η κατάσταση στην ανατολική πλευρα του Αιγαίου μιλάει από μόνη της: εδώ και λίγα 24ωρα ο Συριακός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις στο Χαλέπι και ήδη εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.

Ή μήπως κάποιοι μπορούν όχι μόνο να προβλέψουν τη συνέχεια, αλλά και να την καθορίσουν;