Search
Close this search box.
Υπόθεση των “8” – Απορρίφθηκε τουλάχιστον 1 αίτηση ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών

Προβληματισμό προκαλεί η είδηση που κυκλοφόρησε πριν από λίγο στο διαδίκτυο και αφορά την γνωστή υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Ιουλίου – μία ημέρα μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα και είχαν ζητήσει άσυλο.

Η Huffington Post φιλοξενεί δήλωση – επιβεβαίωση της κας Σταυρούλας Τομαρά που εκπροσωπεί νομικά τους 8 και κάνει λόγο για απόρριψη μίας αίτησης, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τις απορριφθείσες αιτήσεις να είναι τρεις. Πάντως έως τώρα μόνο οι τρεις εκ των οκτώ συνεντεύξεων έχουν ολοκληρωθεί, συνεπώς αν η πληροφορία ευσταθεί σημαίνει ότι όσοι Τούρκοι αξιωματικοί εξετάστηκαν, δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα (!).

Βέβαια, οι αιτούντες έχουν δικαίωμα προσφυγής στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή, στην οποία και θα προσφύγουν.

Η είδηση εκτός από προβληματισμό, εγείρει και πολλά ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως τώρα η Υπηρεσία Ασύλου θα χρειαζόταν διάστημα πολλών μηνών προκειμένου να αποφανθεί επί των αιτημάτων και τώρα αυτές οι αποφάσεις εξληχθησαν σε διάστημα λιγότερο του μηνός. Τι άλλαξε λοιπόν και συντμήθηκαν οι χρόνοι; 

Αξίζει βέβαια να μάθουμε και το σκεπτικό πάνω στο οποίο δομήθηκε η απόρριψη και πάλι διότι οι νομικοί εκπρόσωποι των “8” δήλωναν βέβαιοι ότι οι πελάτες τους πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης του ασύλου.

Στο φόντο όλων αυτών, παραμένει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των “8” στο έδαφος της, τους οποίους προτίθεται να δικάσει με την κατηγορία της συμμετοχής στο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, απόψε στις 23.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.