Ο χάρτης με τα καμμένα της Θάσου – Καταστράφηκε το 1/4 του νησιού!

Θλίψη προκαλεί ο δορυφορικός χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων “Copernicus” και δείχνει τις καμμένες περιοχές της Θάσου. Οι καμμένες περιοχές είναι αυτές που φαίνονται με το κίτρινο χρώμα και όπως εύκολα παρατηρει κανείς, αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 της συνολικής έκτασης του νησιού.

Ο χάρτης αυτός είναι η επιβεβαίωση της κινεζικής παροιμίας που θέλει την εικόνα να ισούται με 1000 λέξεις, αφού το μέγεθος αυτής της καταστροφής δεν θα μπορούσε να περιγραφεί με λόγια.

Το Σύστημα Copernicus, που έχει ως μότο τη φράση “Τα μάτια της Ευρώπης στον Κόσμο” είναι ένα σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και αποτύπωσης των ζημιών που προκύπτουν κυρίως από έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Δίπλα στον χάρτη περιγράφεται συνοπτικά η φωτιά της Θάσου, ωστοσο δεν αναφέρεται κάτι νεό, πέραν των όσων είναι ως τώρα γνωστά – ότι δηλαδή η φωτιά έκαιγε επί τρεις ημέρες, κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, προκάλεσε την εκκένωση οικισμών και οι τρεις εστίες της -τουλάχιστον- προκλήθηκαν από ξηρή καταιγίδα (κεραυνοί χωρίς βροχή).

Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγαίνει από την παρατήρηση του χάρτη είναι ότι η ανάγκη για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο νησί είναι κάτι περισσότερο από άμεση, καθώς όλη αυτή η βλάστηση που καταστράφηκε πρέπει να υποκατασταθεί από κάποιο τεχνητό μέσο συγκράτησης των ομβρίων υδάτων.