Ξεκινούν σχολείο τα προσφυγόπουλα – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην Εκπαίδευση είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα, το Υπουργείο Παιδείας κατάρτισε πρόγραμμα, με βάση το οποίο τα προσφυγόπουλα που ζουν στους καταυλισμούς της Ελλάδας θα φοιτήσουν στο σχολείο ανάλογα με την ηλικία τους, ενώ τα μεγαλύτερα θα μπορούν να έχουν και πρόσβαση σε τεχνολογικές σχολές, σε δεύτερο χρόνο και εφόσον φυσικά μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν καταμετρηθει περίπου 18.000 ανήλικοι, που αποτελούν και το 46% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η κατηγοριοποίηση της Εκπαίδευσης των προσφύγων έχει ως εξής:

1) Νήπια 

Τα νήπια λόγω αδυναμίας μετακίνησης τους από τον εκάστοτε καταυλισμό, θα παρακολουθούν δομές που θα λειτουργούν εντός των καταυλισμών. Για το σκοπό αυτό θα προσληφθούν νηπιαγωγοί, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

2) Παιδιά 6 έως 15 ετών

Για την υποχρεωτική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα λειτουργούν ειδικά απογευματινά τμήματα σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία. Οι ώρες λειτουργίας των τμημάτων είναι 14.00 – 18.00 και η επιλογή των σχολείών έγινε με βάση την απόσταση από καταυλισμό, την διαθεσιμότητα των αιθουσών κλπ

3) Παιδιά άνω των 15 ετών

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν και ενήλικες εφόσον το επιθυμούν. Γι’ αυτή την κατηγορία θα υπάρξει μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τα παιδιά άνω των 15 ετών έχουν την δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα τριτάξια λύκεια.

4) Εκμάθηση μητρικής γλώσσας

Εδική μέριμνα θα υπάρξει για την παροχή από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών των προσφύγων εντός των δομών φιλοξενίας.

Σε παιδιά που δεν ζούν σε καταυλισμούς, αλλά σε διαμερίσματα ή μεμονωμένα σημεία θα δίνεται η δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποια από τις δομές που θα λειτουργήσουν εντός ή πλησίον των καταυλισμών.

Τέλος, η πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς την φοίτησή τους.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ήταν από τα πρωτοπόρα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας που οργάνωσαν προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων με πιλοτική εφαρμογή στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην ΒΙΠΕ της Δράμας.