Με το νέο έτος η απόφαση του Ασύλου για τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς

Σίγουρα μετά την έλευση του 2017 θα εκδοθεί η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου – την επομένη του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος. Οι “8” είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. 

Με βάση όμως ένα ρεπορτάζ της “Καθημερινής” έως αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις μόνο των τριών από τους οκτώ αξιωματικούς και οι υπόλοιπες πέντε είναι σε εξέλιξη. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνεντεύξεις ξεκίνησαν περί τα μέσα Αυγούστου, αυτό σημαίνει ότι σε έναν μήνα ολοκληρώθηκαν τρεις, τουτέστιν χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη για να ολοκληρωθούν όλες.

Και αφ’ ης στιγμής γίνει αυτό, οι χειριστές των υποθέσεων χρειάζονται περίπου 4 με 5 μήνες για να εκδόσουν την απόφασή τους – να αποφανθούν δηλαδή αν ο αιτών δικαιούται ασύλου ή όχι. Με απλούς υπολογισμούς αυτό σημαίνει ότι νεότερα θα έχουμε για τους 8 στους πρώτους μήνες του 2017. 

Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει πάντα σε εκκρεμμότητα το αίτημα της Τουρκία για έκδοση των 8 στο έδαφος της προκειμένου να δικαστούν, ωστόσο σε αυτή την υπόθεση δεν εμπλέκεται η Υπηρεσία Ασύλου, καθώς το αίτημα εξετάζεται από τις Δικαστικές αρχές.

Πάντως, από τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι οι 8 ήταν νατοϊκοί αξιωματικοί και τρεις από αυτούς έχουν βίζα για την Αμερική, ενώ στις συνεντεύξεις τους στην Υπηρεσία Ασύλου εκφράζουν συνεχώς ανησυχίες για τις οικογένειες τους. 

Η υπόθεση των 8 

Η περίφημη πλέον “υπόθεση των 8” που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 16 Ιουλίου οταν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης είχε ζητήσει άδεια και είχε προσγειωθεί ένα τουρκικό ελικόπτερο που έμοιαζε στρατιωτικό, όμως τελικά ήταν ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό επέβαιναν 8 αξιωματικοί του τουρκικού στρατού οι οποίοι παραδόθηκαν άμεσα στις ελληνικές αρχές και ζήτησαν άσυλο. Οι “8” κρατήθηκαν για μερικές ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, όπου και δικάστηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα όπου και κρατούνται ως πολιτικοί κρατούμενοι.

Η μεταφορά τους στην πρωτεύουσα είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση των τριών δικηγόρων της Αλεξανδρούπολης που τους εκπροσωπούσαν καθώς είχε γίνει εν αγνοία τους. Οι δικηγόροι πάντως έπαψαν να τους εκπροσωπούν λίγο μετά, και την εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων από την Αθήνα. Μια εξ αυτών μάλιστα πρόσφατα κατέθεσε αίτημα πρόσληψης ειδικευμένου μεταφραστή στις συνεντεύξεις καθώς οι “8” χρησιμοποιούν συνεχώς στρατιωτικές ορολογίες, οι οποίες ενδεχομένως να μην γίνονται αντιληπτές.

Άξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι από τη στιγμή που η Τουρκία κατέθεσε επίσημα και με βάση την προβλεπόμενη νομοθέσια το αίτημα έκδοσης προς την Ελλάδα, έπαψε να αναφέρεται στους “8”.