H Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης απαντά επίσημα στην υπόθεση των υβριστικών φυλλαδίων

Νιώθουμε στενοχωρημένοι, νιώθουμε πληγωμένοι, αλλά από την άλλη μεριά νιώθούμε δικαιωμένοι διότι ήταν μια πολύ αισχρή υπόθεση που απασχόλησε την τοπική κοινωνία και εκκλησία τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό ήταν το σχόλιο του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης Ειρηναίου Λαφτσή σχετικά με την υπόθεση των υβριστικών φυλλαδίων που έχει απασχολήσει εντονότατα την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την Εκκληία της Ελλάδας συνολικά.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια όταν διανεμήθηκαν στην Αλεξανδρούπολης φυλλάδια τα οποία περιείχαν υβριστικά σχόλια για το πρόσωπο του κ.κ. Άνθιμου. Λίγους μήνες μετά ακολούθησε και δεύτερη αποστολή φυλλαδίων και στη συνέχεια και τρίτη ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο τελευταίες “διανομές” έγιναν οργανωμένα – δηλαδή οι αποστολείς τοποθετούσαν τα βιβλιάρια σε ταχυδρομικές θυρίδες Αλεξανδρουπολιτών!

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει η πρώτη δίκη στο Δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι υπόλογος για τη σύνταξη, την αναπαραγωγή και τη διανομή των φυλλαδίων ήταν ο συγκεκριμένος ιερομόναχος. Σε σχόλιο του τότε ο Πρωτοσύγκελος είχε πει ότι επρόκειτο να ακολουθήσουν κι άλλες δίκες, δύο εκ των οποίων έγιναν την περασμένη Τρίτη 13/9 στην Αλεξανδρούπολη (η μία εκ των δικών αφορούσε μηνύσεις που υπέβαλλαν άνθρωποι τα ονόματα συμπεριλαμβάνονταν στα φυλλάδια).

Και στις δύο δίκες που αφορούσαν στο θέμα των φυλλαδίων ο ιερομόναχος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκαν ποινές 4 και 7 χρόνων φυλάκισης αντίστοιχα και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Για καμία από τις δύο ποινές ο ιερομόναχος ΔΕΝ μπορεί να ασκήσει έφεση, οπότε ή πρέπει να πληρώσει για να τις εξαγοράσει ή να εκτίσει την κάθειρξη.

Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι δίκες θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον καθώς τώρα σειρά έχει η εκδίκαση των μηνύσεων που έχουν υποβάλλει κατά του ιερομόναχου άνθρωποι των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονταν στα συγκεκριμένα φυλλάδια και καθυβρίζονται ή συκοφαντούνται. Αναμένεται να γίνουν δίκες μέσα στον τρέχονται μήνα, τον επόμενο, τον Νοέμβρη ενώ έκκρεμμεί και μία δίκη στο Εφετείο Θράκης για το 2016, ενώ οι δίκες θα συνεχιστούν και το 2017.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Εκκλησία αυτή έχει ήδη επιβάλλει ποινή στον ιερομόναχο, η οποία όμως μπορεί να συνεχιστεί ή να ληφθούν άλλα μέτρα, τα οποία ο Πρωτοσύγκελος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει. Είπε όμως χαρακτηριστικά πώς “ο ιερομόναχος είναι σε ποινή αλλά επειδή δεν βλέπω καμία μετάνοια, η Εκκλησία με νέες διαδικασίες θα συνεχίσει την ποινή ή θα πάρει κάποια άλλα μέτρα. Για την Εκκλησια όταν κάποιος πέφτει σε κάποιο παράπτωμα την ενδιαφέρει η μετάνοια του.  Αν δεν μετανοεί, η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα της”