Search
Close this search box.
Έβρος: Κινδυνεύει με κατάρρευση το φράγμα του Άρδα;

Τον κώδωνα ενός σοβαρού κινδύνου, ο οποίος δεν είναι και τόσο μακρινός, κρούει ο Συλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Β. Έβρου “οι ΑΚΡΙΤΕΣ”, που αφορά το φράγμα του Άρδα.

Ο Σύλλογος με επιστολή που έχει κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς αναφέρει ότι το σιφόνι του φράγματος του Άρδα κινδυνεύει με κατάρρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι το σιφόνι του φράγματος έχει απογυμνωθεί λόγω των αμμοληψιών και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος της καταστροφής του είναι άμεσος – ακόμη και μέσα στην τρέχουσα χρονιά – αν ο ποταμός πλημμυρίσει.

Τώρα, αν αυτό συμβεί – η καταστροφή του σιφονιού δηλαδή- ο κάμπος του Τριγώνου θα μείνει χωρίς άρδευση. Σημειωτέον ότι ο κάμπος του Τριγώνου καλύπτει έκταση 56.000 στρεμμάτων.

Η πρώτη κρούση των “ΑΚΡΙΤΩΝ” είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, ωστόσο από τότε έως σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα το σιφόνι να έχει υποστεί ήδη μερική διάρρηξη και καθίζηση, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες κατάρρευσής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θέμα προωθείται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, όπου η παράταξη Κοινωνική Συμμαχία καταθέτει επερώτηση η οποία έχει ως εξής:

koinsimmaxiaΑπό το δελτίο τύπου της 31-8-2016 του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Β. Έβρου «ΑΚΡΙΤΕΣ», ενημερωθήκαμε σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις αμμοληψίες  στο σιφόνι του φράγματος Άρδα και τον πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης  του με άμεση συνέπεια την διακοπή άρδευσης του κάμπου Τριγώνου,

Επερωτάσθε:

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αποσοβήσετε έναν τέτοιο κίνδυνο.